Bakanlıkların yapısı değişiyor

AK Parti bakanlıkları yeniden yapılandırarak ekonomide reformlara hız katmayı planlıyor. Bu kapsamda bazı bakanlıklar bölünürken bazıları da birleştirilerek tek bir bakanlık haline getirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - Yeniden tek başına iktidara gelen AK Parti yeni dönemde ekonomide reformlara odaklanmayı hedefl erken, bakanlıkların sayısı ve görev alanlarında da değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın birleştirilmesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın bölünerek, Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı kurulması, bilim teknoloji ve Ar-Ge başlıklarının ise tek bir bakanlıkta toplanacağı belirtiliyor. 

AK Parti’nin 7 Haziran seçimleri öncesinde gündeme getirdiği bakanlıkların yeniden yapılandırılmasını önümüzdeki dönemde hayata geçirmesi bekleniyor. 2023 hedefl eri doğrultusunda ekonomide sanayi, üretim, kalkınma, ileri teknoloji ve Ar-Ge odaklı bir yapıyı etkin kılmaya dönük bir dizi reformu hayata geçirmeye hazırlanan AK Parti, bu sürecin sağlıklı bir yapı ve organizasyon içinde yürümesi için bakanlıkların görev alanlarını da yeniden belirleyecek. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ikiye ayrılacak 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ikiye ayrılarak, orta ve yüksek teknolojili üretime geçiş hedefi doğrultusunda ar-ge, inovasyonun ağırlık kazanacağı ‘Bilim ve Teknoloji’ tek bir bakanlık çatısı altında toplanacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ‘bilim ve teknoloji’nin ayrılarak ayrı bir bakanlık oluşturulması ile geriye kalan ‘sanayi’ başlığı ise Kalkınma Bakanlığı ile birleştirilerek Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı kurulacak. Köprü,otoyol, tüp geçiş, havalimanı gibi halen devam eden ve Kanal İstanbul gibi yeni başlayacak olan mega projelerin takibinin de Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı çatısı altında takibinin yapılacağı dile getiriliyor. Kalkınma ajanslarının da yeniden yapılandırılması bekleniyor.

İç ve dış ticaret tek bakanlıkta toplanacak 

Yeni dönemde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yeniden yapılandırılacak. İç ve dış ticaret tek bir bakanlıkta toplanacak. Gümrük Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı tek bir bakanlık olacak. İç ve dış ticaretin iki ayrı bakanlıkta olduğu yapı sonlandırılacak. Gümrük de bu yapı içinde güçlendirilecek. 

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da ikiye bölünebileceği belirtiliyor. Halen kabine başbakan, 4 başbakan yardımcısı ve 21 icracı bakanlık olmak üzere toplam 26 kabine üyesinden oluşuyor. Bakanlıkların birleştirilmesi ya da bölünmesi şeklinde yapılacak değişiklikler hükümetin Meclis’e göndereceği yasal düzenleme ile en erken 2016 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir