Bal rekoltesine dondan sonra sıcak hava darbesi

Önceki aylarda yaşanan zirai dondan etkilenen arıların, son günlerdeki sıcak havadan da olumsuz yönde etkilendiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU  - Önceki aylarda yaşanan zirai dondan etkilenen arıların, son günlerdeki sıcak havadan da olumsuz yönde etkilendiği bildirildi. 

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın yaptığı açıklamada, bal hasadına bazı bölgelerde başlandığını ancak kovan başı bal üretiminin 20 kilogram civarında düştüğünü söyledi. 

Hava şartlarının iyi gittiği sezonlarda bir kovandan ortalama 50 kilogram bal alınırken bu sezon 30 kilogram bal hasadı gerçekleştiğine değinen Aydın, şöyle devam etti: 

"Bu durum, yaşanan olumsuzlukların bal rekoltesine etkisini tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bu nedenle 2014 bal rekoltesinin beklentilerin çok çok altında olduğunu biliyoruz. Mart ayında yaşanan zirai don ve etkili sıcaklar nedeniyle 2014 yılında bir önceki yıla göre bal rekoltesinde yüzde 40 düşüş bekleniyor." 

Bal rekoltesindeki azalmanın fiyatları yükselteceğini savunan Aydın, "Bal fiyatlarının artması bekleniyor. Geçen yıla göre bal fiyatlarının en az 2-3 lira yukarıda olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü arıcılarımızın giderleri de bu yıl yüzde 15 oranında arttı. Hem düşük rekolte hem de artan masraflar nedeniyle bu fiyatın artması çok normal" ifadelerini kullandı. 

Arısı zarar gören üretici ne yapacak 

Aydın, zirai don ve sıcak havalardan dolayı arıları zarar gören üreticilere şu uyarılarda bulundu: 

"Bu yıl çıkan bir kararnameyle sıcak, soğuk gibi felaketten etkilenen üreticilerin zirai kredi borçları bir yıl erteleniyor. Burada arıcılarımızın yapması gereken husus, bulundukları yerdeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek başvurmaları. Müdürlüklerimiz arılarda yüzde 30'un üzerinde ürün kaybı varsa rapor tutarak ve komisyon raporunu ilgili yerlere göndererek, bu üreticilerimizin kredi borçlarının ertelenmesini sağlayacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir