Balbay'ın tahliyesi istendi
CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatları, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Balbay'ın tahliyesi istemiyle dilekçe verildi
İSTANBUL - Ergenekon davasında 34 yıl 8 ay hapis cezası alan CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine tahliye edilmesi istendi.
Anayasa Mahkemesi'nin, tutukluluğunun makul süreyi aştığı ve seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu haklı bularak, 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmettiği Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, tahliye talebinde bulundu.
Balbay'ın avukatlarından Ulaş Özkan ile Oktay Yılmaz'ın, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi dışında bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine sundukları dilekçede, Mustafa Balbay'ın 4 yıl 276 gündür tutuklu bulunduğu ve 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimler sonucunda İzmir Milletvekili olarak seçildiği hatırlatıldı.
Dilekçede, 20 Haziran 2011'de seçim mazbatasını alarak resmen milletvekili sıfatını kazanan Balbay ile ilgili yapılan tüm tahliye taleplerinin, "genel nitelikteki basmakalıp" olduğu öne sürülen gerekçelerle reddedildiği, tutukluluk halinin sürmesine karar verildiği aktarıldı.
Mahkemeye yapılan başvuruların reddedilmesi üzerine, 26 Aralık 2012'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulduğu belirtilen dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin, incelemesi sonucunda, dün "tutuklluğun makul süreyi aştığı" ve "seçilme hakkının ihlal edildiği" kararını oybirliğiyle verdiği kaydedildi.
Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararının, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 50/3. maddesi uyarınca mahkemenin internet sitesinde yayımlanarak aleniyet kazandığı bildirilen dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 50/1 ve 2. maddelerinde, "Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmayan hallerde başvurucu lehine tazminata hükmedilebilir veya genel mahkemelerde dava açılması yolu gösterilebilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir" hükmünün yer aldığı aktarıldı.
"Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır"
Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu hüküm uyarınca Balbay hakkındaki kararın, gereğinin yapılması, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için mahkemeye gönderilmesi kararı da verdiği belirtilen dilekçede, Anayasa'nın 153/son maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararlarının takdir hakkı bulunmaksızın tüm makam ve kişiler hakkında bağlayıcı olduğu da vurgulandı.
Dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri hakkında Kanun'un 66/1 maddesinde, "Mahkeme kararları kesindir. Mahkeme kararları devletin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" hükmünün yer aldığı da kaydedilerek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 25 Eylül 2001 tarihli emsal içtihadında da "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların verildikleri anda kesin olmaları, bu kararların her kurum ve kişiyi bağlaması nedeniyle basın aracılığıyla ya da kurumun internet sitesi üzerinden duyurulması halinde, kararın gerekçesinin yazılarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenilmeksizin yargı organlarınca uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğu" ifadesinin yer bulduğuna dikkat çekildi.
"Kararın gereği derhal yerine getirilsin"
Dilekçede, "Kurumun internet sitesinde yer alan müvekkilimiz ile ilgili kararın gereğinin derhal yerine getirilmesi ve bir an önce tutukluluğunun kaldırılarak tahliyesine karar verilmesi gerekmektedir" denildi.
Dilekçede, Anayasa'nın 153/son maddesi uyarınca; "tutukluluk süresinin makul süreyi aşması" ve "seçilme hakkının ihlal edilmesi" nedenleriyle dün verilen karar kapsamında, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 50/1 ve 2. maddeleri de gözetilerek, Mustafa Balbay'ın tahliyesine karar verilmesi talep edildi.
Dilekçe savcılığa fakslandı
Dilekçeyi sunmasının ardından Silivri Yerleşkesi'nden ayrılan Balbay'ın avukat Ulaş Özkan, "Mahkeme, mütalaası alınması gereken savcı bu binada olmadığı için talep dilekçemizi alıp, faks yoluyla kendisine iletecek. Savcının mütalaasından sonra mahkemenin bir karar vermesini bekliyoruz" dedi.