Balda düşük rekolte beklentisi

Bal üretimde doğal afetlerden kaynaklı düşüş görüldüğünü belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bu yıl rekoltenin geçen yılki 94 bin 694 tonluk rekoltenin altında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin, bazı yöreler hariç bal üretiminde düşüşlere neden olduğunu, bu nedenle bu yıl rekoltenin, 2013'teki 94 bin 694 tonluk rekoltenin altında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, girdi fiyatları ve verim düşüklüğünün balda maliyeti artırdığını belirtti. Kovan başı bal üretiminin bu yıl düşük kalacağını, kış aylarında yağışların yetersiz kalması, mart sonunda yaşanan zirai don ile son günlerde mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcak havaların, arıları ve bal üretimini olumsuz etkilediğini kaydetti. Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Yıllık bal üretimi özellikle çiçek balında daha da düşük gerçekleşecek"

"Doğal afetler, bazı yöreler hariç bal üretiminde düşüşlere neden oldu. Bu nedenle bu yıl rekoltenin, 2013'teki 94 bin 694 tonluk rekoltenin altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Mart, mayıs ve haziran aylarında birçok bölgemizin yağışlı geçmesi, rekoltenin daha da düşmesini önledi. Ülkemiz 6 milyon 641 bin koloni sayısıyla dünyada ilk sıralarda geliyor. Buna karşın koloni başına yıllık yaklaşık 14-15 kilogram bal verimi düşük kalıyor. Bu yıl koloni başına yıllık bal üretimi özellikle çiçek balında daha da düşük gerçekleşecek." 

Çeşitli afetlere maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri en az yüzde 30'un üzerinde zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin aldıkları düşük faizli zirai kredi borçlarının bir yıl ertelendiğini hatırlatan Bayraktar, zarar gören arıcıların da kredi borçlarının ertelenebileceğini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir