Balıkçılıklara 6,6 milyon lira ceza

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, geçen yıl 91 bin 94 denetim gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca geçen yıl gerçekleştirilen denetimlerde, balıkçılık av sezonunda düzenlemelere aykırı davranan 4 bin 867 kişi veya işyerine 6,6 milyon lira idari para cezası kesildi, 887 ton su ürünü ile 7 bin 772 muhtelif av aracına el konuldu ve 12 balıkçı gemisinin ruhsatı iptal edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, 1 Eylül 2015'te başlayan balıkçılıkta av sezonu, 15 Nisan 2016 itibarıyla tüm denizlerde, trol ve gırgır ağları ile avcılık yapanlar için sona erecek. Ancak getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla, isteyen balıkçılar karasularının bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabilecek. Aynı şekilde, kıyı balıkçıları da uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığına devam edebilecek.

Bakanlık, su ürünleri avcılığında bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önüne alarak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin korunması, avcılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından su ürünleri avcılığına yasak, sınırlama ve balıkçılara yükümlülükler getiriyor. Bakanlıkça sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde yapılan denetimler, denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergahlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde gerçekleştirildi. 

Getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında Su Ürünleri Kanunu kapsamında idari para cezası, ruhsat tezkerelerinin askıya alınması, ürünlere ve avlanma araçlarına el konulması gibi yaptırımlar uygulandı. 2015 yılında 91 bin 94 denetim gerçekleştirildi, bu denetimlerde, aykırı davranan 4 bin 867 kişi veya işyerine 6,6 milyon lira idari para cezası kesildi, 887 ton su ürünü ile 7 bin 772 muhtelif av aracına el konuldu, 12 balıkçı gemisinin ruhsatı iptal edildi. 

Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ dönemi uzatılacak

Bu sezonla birlikte sona erecek olan Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ 2016-2020 dönemi için yeniden hazırlanacak.

Korumacı ve sürdürülebilir bir yaklaşımla hazırlanan tebliğ uygulamalarından, balıkçılık sektörü açısından olumlu sonuçlar elde edildi. Yeni dönem için hazırlanacak su ürünleri avcılık tebliğinde de aynı korumacı yaklaşım dikkate alınacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir