Balıklar temiz

Denizlerimizdeki balıklarda yapılan toksik madde incelemesinde risk yaratacak bir bulguya rastlanmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde ortopedik rahatsızlığı bulunan hastalarda kullanılan platinlerin yan sanayi ürünü olduğu iddialarıyla ilgili inceleme başlattıklarını duyurdu. Bakan ayrıca Türkiye'nin denizlerindeki balıklarda, toksik madde açısından bir risk bulunmadığını söyledi.

Akdağ, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Kanserden Korunabiliriz" konulu resim sergisinin açılışına katıldı. Açılışın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Akdağ, bir gazetecinin, "Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde, ortopedik rahatsızlığı bulunan hastalarda kullanılan platinlerin yan sanayi ürünü olduğu ortaya çıktı. Bunların 83 hastada uygulandığı söyleniyor. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı bir inceleme yapacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Doğrusu basına aksetmiş bir haber dolayısıyla yorum yaparsam yanlıştır, haksızlık etmiş olurum. Tam da sizin söylediğiniz gibi bu meseleyi şimdi incelettirmeye aldık. O inceleme sonuçları ortaya çıkınca bu hususta kamuoyuna da daha sağlıklı bir bilgi verebiliriz. Ne oldu, ne bitti, şu anda ben de bilmiyorum."

Marketlerde 'mikroplu' etler

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, bir gazetecinin, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, marketlerde işlenmiş olarak satılan etlerde virüs tespiti yaptı. Çok da virüs olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 12 ürünün 8'inde virüs belirlendi. Bakanlık olarak bir çalışma yapacak mısınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Söylediğiniz kadar yaygın bir durum yok. Virüs lafı da çok kullanıldı, aslında bakteri. Halk açısından mikrop diyebiliriz. Bahsedilen konu ile ilgili yaygın bir durumdan bahsedilemez. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu meseleyi takip ediyor, gerekli açıklamaları da yapıyor."

Balıklar temiz

"Türkiye'nin denizlerindeki balıklarda toksik madde incelemesi yapılıyordu. Analiz sonuçları beli oldu mu?" sorusu üzerine Akdağ, "Bununla ilgili hepimizin yüzünü güldürecek sonuçlar ortaya çıktı. Çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bilim adamlarımızla, çerçevesi, metodolojisi iyi belirlenmiş bir çalışmaydı. Araştırmalar bitti. Ülkemizde, şu anda balıklarla ilgili herhangi bir risk yok. Tespit edilmiş bir risk yok" dedi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ülkemizin dört tarafındaki denizlerdeki halkımız tarafından en sık tüketilen yaklaşık 20 civarındaki tür balığı inceledik. Sonuçlara göre, denizlerimizden çıkan balıklarda, özellikle Karadeniz ve Marmara sonuçlandı, Ege ve Akdeniz için de önümüzdeki günlerde risk analizleri yapılacak. Halkımız için en ufak korkulacak bir şey yok. Rahatlıkla tüketebilecekleri ortaya çıktı. Sürekli bu sonuçları izleyeceğiz. Sonuç olarak, risk analizlerimiz herhangi bir risk olmadığını, rahatlıkla tüketilebileceğini gösteriyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir