Balyoz'da tahliyeler başladı

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM'nin kararına uyarak, 236 sanık için tahliye kararı vermesinin ardından tahliyeler başladı. Mamak'ta balyoz sanığı muvazzaf askerler tahliye ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde karar verdiği Balyoz davası sanıklarının tahliyesini kararlaştırdı. Kararın ardından tahliyeler başladı.

AYM'nin Balyoz Davası'nda 236 başvurucu hakkında verdiği ihlal kararının ardından, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararını yazmak üzere toplandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcısı, Balyoz davası sanıklarına ilişkin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulmasını istedi.

"Sanıklar derhal serbest bırakılmalı"

Yerel mahkeme bu kararla, Anayasa Mahkemesi'nin dün verdiği karara uymuş oldu. Mahkeme heyeti, "Sanıklar derhal serbest bırakılmalı" dedi. 

Bu kararla cezaevinde Balyoz davasından hükümlü olarak tutulan isimlerin tamamın tahliye edilecek. Haberi duyan aileler, Hasdal Cezaevi'ne gelerek tahliyeleri beklemeye başladı.

Tahliye yazıları cezaevlerine yazıldı

Ankara'da, Sincan F Tipi Cezaevinde 21, Mamak Askeri Cezaevinde ise 47 Balyoz Davası hükümlüsü bulunduğu, bunlardan 3'ü dışındakilerin tahliye yazılarının cezaevlerine yazıldığı bildirildi. 

Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin, Balyoz Davası'nda hüküm giyen sanıklar hakkında verdiği "infazın durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi" kararı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştı. 

İlamat İnfaz Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, yaptığı açıklamada, "Ankara'daki hükümlülerin tahliyeleri için işlemleri yürütüyoruz. Tahliye yazıları yazıldı. Ankara'daki cezaevlerinde bulunanlardan, başka davadan hüküm giyen Ahmet Zeki Üçok, Mehmet Seyfettin Alevcan ve Şafak Yürekli dışındakiler tahliye edilecekler" dedi. 

Edinilen bilgiye göre, Üçok, Alevcan ve Yürekli ile birlikte Balyoz Davası'ndan hüküm giyen Sincan F Tipi Cezaevinde MHP Milletvekili Engin Alan ve Hava Kuvvetleri  eski Komutanı Halil İbrahim Fırtına'nın da arasında bulunduğu 21, Mamak Askeri Cezaevinde ise 47 kişi bulunuyor. 

TSK: Yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasını temenni ederiz

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kamuoyunda 'Balyoz' olarak adlandırılan dava ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararına dayanarak yerel mahkeme tarafından verilen tahliye kararı sonucunda özgürlüklerine kavuşan emekli ve muvazzaf personelimizin ve ailelerinin sevinçlerini yürekten paylaşır, yeniden yargılama sürecinin adil bir kararla sonuçlanmasını ümit ve temenni ederiz" denildi. 

Mamak'ta muvazzaf askerler tahliye ediliyor

Balyoz Davası sanıkları haklarında verilen tahliye kararının ardından General Eşref Akıncı Kışlası içerisindeki Mamak Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan muvazzaf askerlerin özel eşyaları cezaevinden çıkartıldı. 

Balyoz Davası'nda yaklaşık 5 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Albay Dursun Çiçek'in kızı İrem Çiçek tahliye kararı sonrası konuştu.

"Özgürlüklerine sadece ve sadece iki saat kaldı"

İrem Çiçek şunları söyledi:

Tahliye yönünde bilgi geldi. Ancak henüz kararı almadı. Artık özgürlük yakın değil özgürlük bugün. Kimin mağdur kimin tam aksi yönde olduğu ortaya çıktı. Biz beş yıl önce bu mücadeleye başladığımızı düşünüyorduk. Sonunda doğruların ortaya çıkacağını düşünüyorduk. Şimdi ilk kez bir hukuk kararıyla karşı karşıyayız. Biz hukuk taneleri aradık ama bulamadık. Artık gerçek bir mahkemede olmak istiyoruz. Temennimiz bu yönde. Bu kumpası kurdu, bize bu beş yılı kim yaşattı. Sonra Barış Terkoğlu arabada beni aradı. Dedi ki bu defa tahliye. Gerçekten gelen mesajlarda da görüyoruz ki, özgürlüklerine sadece ve sadece iki saat kaldı.

Engin Alan tahliye edildi

MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, Anayasa Mahkemesinin Balyoz Davası'na ilişkin ihlal kararı kapsamında Sincan Cezaevinden tahliye edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir