Bandırma, ihracatı 'sırtlamaya' talip

Anadolu sanayicisinin dünya arenasında rekabet gücünü artırmak için raylar üzerinde projelendirilen BALO, ilk konteynırını iki ay içinde yüklenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

FAKÜLTE İÇİN ORTAK ÇALIŞMA: Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin (soldan sağa), Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman ve BANSİAD Başkanı Hakan Öztürk, denizcilik fakültesi kurmak için ortak çalışma yapıyor.

 

 
Handan Sema CEYLAN
Esra SULTAN AZİZOĞLU
Fotoğraf: Aykut KONYA
 
 
BALIKESİR - Anadolu'nun 10 noktasından gelen konteynırlar, Bandırma'da buluşarak Avrupa'ya gidecek. Cumhuriyetin 100'üncü yılı 2023 için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için hazırlanan projelerden Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu'nda (BALO) sona yaklaşıldı. BALO ile ilk konteynırın 2013'ün Şubat ya da Mart ayında yüklenmesi bekleniyor. Bandırma yakınlarındaki Okçugöl mevkiinde kurulması planlanan Konsolidasyon Merkezi'ne raylar üzerinde gelecek Anadolu ihracatının burada tasnif edilerek, trenferry'leri ile Avrupa'ya yollanmasının rekabetçilik kazandıracağı düşünülüyor. Ayrıca belirlenen 11 lojistik köyden birisi de Balıkesir sınırları içinde yer alıyor. Kaba inşaatı biten lojistik köyün de kısa bir süre sonra faaliyete geçmesi planlanıyor. Kentte lojistik altyapısını destekleyici projeler de var. 2013 yılında denizcilik fakültesinin ilk öğrencilerine kabul etmesi öngörülüyor. Fakülte hem zabitan açığını kapatacak hem de balıkçılık projeleri için önemli bir yere sahip olacak. 
Gazeteniz DÜNYA Anadolu'nun nabzını tutmak için başladığı 'Üreten Kentler Anlatıyor' yazı dizisine Balıkesir ile devam ediyor. Dün yayınlanan 'Çinli tekstilci Balıkesir'de organize oldu' haberinin ardından bugün de kentin önemli sanayi ilçesi 'Bandırma' mercek altına alınıyor. Ayrıca Balıkesir'in sanayisine yön veren şirketler öyküleri de okurlarımız ile paylaşılıyor. 
 
Kocaman: Bandırma'nın önünü denizcilik fakültesi ile açacağız 
 
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, demiryolu ayağıyla ilçenin Türkiye'de 4 ulaşım aracının olduğu ender yerlerden biri olduğuna dikkat çekti. "Bandırma'nın önünü yükseköğretimle açacağız" şeklinde konuşan Kocaman, "Oda, borsa, BANSİAD olarak Bandırma'ya denizcilik fakültesi kurulması için çalışıyoruz. Bandırma'nın antik dönemdeki amblemi palamut. Bizans'tan beri burada balıkçılık yapılıyor. Bir de Türk denizcilik sektöründe çok büyük bir zabitan açığı var. Biz de bu iki alan için denizcilik fakültesi kurmaya karar verdik. Dekanımız var ama binamız yok. 2013-2014 yılında öğrenci alımına başlayacağız. Denizcilik fakültesi çok pahalı bir yatırım. Simülasyonlar, denizde eğitim, makinalar, çok pahalı bir öğrenim. Bir bina ile çözülecek bir sorun değil" açıklamalarını yaptı. Bandırma'nın tarımsal üretim ve lojistik ile öne çıktığını ancak bunun bölgenin 'çok kimlikli bir yer' olma durumunu değiştirmediğini kaydeden Başkan Kocaman, şöyle devam etti:  "Çok kimlikli olmaya devam etmeliyiz. İstanbul'dan 2 saatte feribotla buraya ulaşılabiliyor. Bandırma çevresinde yarım saatlik bir uzaklıkta Gönen Kaplıcaları, Erdek, Kapıdağ Milli Parkı, Manyas Kuş Cenneti var. Bu turizm anlamında da büyük potansiyel demek. Ayrıca rüzgar enerjisi yatırımları arttı. Çevremizde 5 büyük yatırım oldu. Bunun altyapı yatırımlarının da gelmesi bizi mutlu eder. OSB'mizde bu tür yatırımların önceliği var. İspanyol ve Bursa ortaklı Gesbey'in rüzgar kuleleri üreteceği yatırıma bu şekilde yer sağladık."
 
Sezgin: Lisanslı depoculukta 'kağıtlar'ın yetkilisi olduk
 
Türkiye'de pek çok oda ve borsanın BALO projesinde yer aldığını ve proje için kurulan şirkette 92 ortağın yer aldığını anlatan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, "Okçugöl'de İstanbul-Trakya hattı hariç tüm Türkiye'den Avrupa'ya gidecek TIR'ların toplama merkezi yapılması düşünülüyor. Anadolu bu işe sıcak baktı. Mesela Konya'nın oda, borsa ve sanayi odası da BALO'ya üye. Şu anda bu projenin çalışmaları beklediğimizden hızlı gidiyor. Tahminen şubat ya da mart ayında ilk yüklerimizi taşımış olacağız. Muratlı-Tekirdağ hattı bitti. Biliyorsunuz trenferry kullanılacaktı ama ilk etapta Ro-Ro gemileri kullanılacak" değerlendirmesini yaptı. Bandırma ekonomisine en fazla yön veren alanın tarıma dayalı ekonomi olduğunu kaydeden Sezgin, "Türkiye'de 113 tane ticaret borsası var. Biz işlem hacmi açısından bu borsalar arasında ilk 10'dayız. Pazar günleri hariç her sabah spot salon satışlarımız oluyor. Yıl boyunca bu işlemi gerçekleştiren 5 tane borsa var. Bunlardan biriyiz" dedi. Sezgin, "2011'de borsamızın işlem hacmi 2 milyar 400 milyon liraydı. Bu 1 milyar euro civarında bir rakam. Bu da Bandırma'nın potansiyelini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu. 
Sezgin, Polatlı ve Bandırma Ticaret Borsaları'nın lisanslı depoculuk alanında 'yetkili sınırlandırıcı' olarak görevlendirildiğini de anımsatarak, "Laboratuvar hizmetleri ve lisanslı depolara konacak ürünlerin alım satımlarında, kağıtların düzenlenmesinde yetkilisiyiz" diyerek, şunları kaydetti: "Bizim görevimiz yetkili sınırlandırıcı olmak. Örneğin hububatın çıktığı değere göre hangi depoya gireceğine karar veriyoruz. Ürün senetlerinin verilmesi konusunda da yetkiliyiz. Borsamızda bunları satışa sunabiliyoruz. Ürün senedinin el değiştirebilmesi için borsa tescili şart. Ayrıca TMO'dan çok önemli bir arsayı satın aldık. Şimdiki fikrimiz buraya bir fuar alanı kurmak." 
 
Öztürk: Binlerce madencinin teminatı yanacak 
 
Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği (BANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Öztürk'te tarım ve lojistik dışında kentin önemli bir sorunun da madencilik alanında bekletilen yetkiler olduğunu söyledi. 16 Haziran'da yayınlanan genelge ile binlerce madencinin teminatının yanacağını kaydeden Öztürk, bu konuya acil çözüm getirilmesini istedi.