Banka şubeleri, 'her yıl' harç verecek

Devlet Bakanı Babacan, tüm banka şubelerinden her yıl 24-48 bin TL harç alınacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeni bir uygulama olarak banka şubelerine yıllık harç getireceklerini açıkladı.
Babacan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
"Yeni bir vergi var mı?" şeklindeki soru üzerine Babacan, eskiden bankalardan bir şube ilk defa kurulurken, şube başına 27 bin lira harç alındığını hatırlatarak, "Şimdi bu harcı yıllık hale getireceğiz" dedi. 
Bakan Babacan, küçük yerleşim merkezlerindeki şubelere 24 bin, nüfusu 5 bin ile 25 bin olan ilçelerdeki banka şubelerine 36 bin lira, 25 binden büyük nüfusu olan yerleşim merkezlerine 48 bin lira yıllık harç getirileceğini söyledi. 
"Bu da yine bütçe dengelerini koruma adına atılmış bir adım olacak" diyen Babacan, bu harcın her bankanın, eski, yeni her şubesi için alınacağını bildirdi.
Babacan, "Ne kadar gelir öngörülüyor?" şeklindeki soru üzerine, hesap etmek gerektiğini, 10 bin kadar banka şubesi bulunduğunu ve rakamın, nüfusa göre çarpıp, bölünerek bulunabileceğini ve makul bir gelir sağlayacaklarını kaydetti.
Bankacılık sisteminin genel karlılığını, bilançolarına bakıldığında, bünyelerini etkileyecek, genel iş yapma potansiyellerini etkileyecek bir sonuç da getireceğini kaydeden Babacan, Özellikle küçük yerleşim merkezlerinde bunu düşük tutmamızın sebebi de o kılcal damarlara kadar bankacılık hizmetinin gitmesini sağlamaya devam etmek" dedi.
Babacan, düzenlemenin Maliye Bakanlığı'nın birkaç gün içinde göndereceği paketin içerisindeki unsurlardan bir tanesi olduğunu da belirterek, "Biz bunu emekli maaş zamlarını artırırken nereden bunu karşılarız çalışmasını yaparken, bundan 2 ay önce falan olgunlaştırdık. Sonra detaylandırdık, en sonunda kararlarını oluşturduk" diye konuştu. 
Bankalar Birliği, diğer bankalar ve kamu bankalarının haberi olup olmadığına ilişkin soru üzerine Babacan, "Onlarda yeni duyuyorlar şimdi" yanıtını verdi. 
Babacan, Davos'a katılmayacak
Bu sene Davos'a katılmama kararı aldığını belirten Babacan, "IMF ile Davos'un hiçbir alakası yok. Yani orada IMF yöneticileriyle yarım, 1 saat bir görüşmeyle bu iş ne başlar, ne biter, ne sonuçlandırılır. 
(IMF) müzakerenin hangi noktada, nerede olduğundan Başbakanımızı bilgilendiriyoruz ama başka bilen de yok" dedi.

Emekli maaşlarıyla alakalı ilave yükü karşılayacak tedbirlerin kararını verdiklerini ifade eden Babacan, "Orta vadeli programdaki bütçe hedefinden bir sapma söz konusu değildir, zaten olmasına müsaade etmeyiz" diye konuştu. 

Ziraat Bankası halka açılacak
Kamu bankalarının özelleştirilmesi ile ilgili sorular üzerine Babacan, Ziraat Bankası'nın ilk defa halka arzının gündemde olduğunu ve bunu Orta Vadeli Program'da açıkladıklarını hatırlattı. 
Babacan, şu anda Halk Bankası'nın yüzde 25'inin, Vakıflar Bankası'nın da yüzde 25'inin halka açık olduğunu kaydederek, hem Halk Bankası'ndaki hem de Vakıflar Bankası'ndaki halka açıklık oranını artırmak, hem de Ziraat Bankası'nda ilk defa halka arz ile ilgili bir strateji çalışması yaptıklarını söyledi. 
"Bunları hangi sırayla, nasıl yapmalıyız ki hem bu bankaların günlük çalışmaları problemsiz devam eder, hem de maksimum değeri nasıl yakalarız diye" çalıştıklarını ifade eden Babacan, bu çalışmaların sonunda özellikle dünya bankacılık sektörünün içinde bulunduğu noktanın iyi değerlendirilmesi ve dünya bankacılık sektörü içindeki bankaların değerleri, banka hisselerinin fiyatları nerelerde bunların iyi takip edilerek, küresel gelişmeleri dikkate alan bir zamanlama ile hareket etmek gerektiğini anlattı. 
Babacan, bu konudaki kararlılıklarının tam olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Hem Ziraat'in halka açılması, hem de Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'ndaki halka açıklık oranının artırılması bankacılık sektöründe önümüzdeki dönemde önemli özelleştirme adımlarımız olacak. Mesele zamanlama ve sıralama meselesidir. Bunun hangisini hangi sırayla yapacaksınız ki. Bunu yaparken de biz bu işlemlerin birbirine zarar veren işlemler olmasını arzu etmiyoruz. Diyelim ki bir bankada atacağımız bir adım, eğer öbür bankanın değerini olumsuz etkileyecekse o zaman onun sıralamasını ve zamanlamasını dikkatli düşünmeliyiz diye değerlendiriyoruz. Ancak çok da acelemiz yok açıkçası. Özellikle de biz özelleştirmelerde gerçekten kuruluşlarımızın değerini bulmasını önemsiyoruz." 
Emekli maaşlarına enflasyon oranında artış
Babacan, emekli maaşları ile ilgili bir soru üzerine ise bu yıl emekli maaşlarında özellikle maaşı çok düşük olanlara yüksek oran, belli bir seviyenin üzerinde olanlara da enflasyon oranında artış öngören farklı bir sistem uyguladıklarını söyledi.
Babacan, bununla ilgili yasal düzenlemenin de hazır olduğunu ve bugün yarın Meclise sevk edileceğini bildirdi.
Babacan, 5084 sayılı teşvik yasasıyla ilgili bir soruya karşılık, 49 ilde uyguladıkları teşvikin 2008 yılı sonunda bitmiş olması gerekirken, bunun o dönem aldıkları 1 yıllık uzatma kararı nedeniyle 2009 yılı sonu itibariyle bittiğini anımsattı.
Babacan, haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgesel ve sektörel bazda düşünülmüş ve kurgulanmış çok kapsamlı yeni bir teşvik sistemi açıkladığını hatırlattı.
"2009'da bankaların karı yüksekti"  
Kamu bankalarının karlılığı ile ilgili soru üzerine Babacan, Halk Bankası'nın karının yüzde 64'ünü kredilerden, yüzde 36'sını Hazine kağıtlarından, Ziraat Bankası'nın ise yüzde 58'ini Hazine kağıdından, yüzde 40'ından kredilerden oluştuğunu kaydetti. 
Babacan, kar dağıtımı ile ilgili sorular üzerine Babacan, bu konuyu kamu bankaları, BDDK, Hazine Müsteşarı ve Genel Müdürlerin birbirleri ile istişare ederek, teknik alt yapıyı hazırlayacaklarını kaydetti.
Babacan, kredi artışının bankacılık sektöründe yüzde 6 iken, Ziraat Bankası'nda yüzde 9 olduğunu kaydederek, genel giderlerin de 2002-2009 yılları arasında yüzde 101, Ziraat Bankası'nda ise yüzde 5 arttığını söyledi. 
5084 sayılı teşviklere ilişkin kanundaki uzatımın maliyetine yönelik soru üzerine de Babacan, telaffuz edilen 1,5 milyar liralık maliyetin doğru olduğunu söyledi.
Kamu bankalarının taşınmasına yönelik soru üzerine de Babacan, Halk Bankası'nın, Ziraat Bankası'nın ve Vakıfbank'ın İstanbul'da arsalarını aldığını, Aralık ayının son haftası içinde de SPK ve BDDK'nın arsalarını aldığını söyledi. 
Başbakan Yardımcısı Babacan, enerji KİT'lerinin borçlarına yönelik soru üzerine de enerji KİT'lerinin Hazine ve Maliye'ye borcu olduğunu kaydetti.