Bankaların kârı 12.1 milyar liraya ulaştı

Haziran 2010 itibarıyla net dönem kârı yüzde 10.1 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Bankacılık sektörü dönem net kârı, Haziran 2010 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,1 milyar TL (yüzde 10,1) artarak 12,1 milyar TL düzeyine ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yılın ilk yarısına ilişkin bankacılık sektörü raporunu açıkladı.

Takipteki alacaklarda (brüt) 2010 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 oranında (859 milyon TL) azalış gerçekleşti.  2008 yıl sonunda yüzde 3,7 düzeyinde olan toplam kredilerin takibe dönüşüm oranı, Ekim 2009'da yüzde 5,4'e kadar yükseldi, Aralık 2009'da yüzde 5,3 seviyesinde gerçeklesen oran, Haziran 2010 itibarıyla yüzde 4,4 seviyesine geriledi.

Değerlendirmelere göre, kredilerdeki artış, takipteki alacaklarda kaydedilen tahsilâtlar ile aktiften silme ya da satış yoluyla portföyden çıkarılan sorunlu alacaklar sonucu aktif kalitesinde görülen iyileşme takibe dönüşüm oranının 2009 yıl sonuna göre 0,9 puan iyileşmesini sağladı. 2010 yılında tüm kredi türlerinin takibe dönüşüm oranında düşüş eğilimi görülürken, KOBİ kredileri takibe dönüşüm oranı en hızlı düşüş gösteren kredi türü oldu.

Mevduat 50 milyar lira arttı

Bankacılık sektörünün en önemli fon kaynağı konumundaki mevduat, kredilerin artış hızının gerisinde kalmakla birlikte 2010 yılının ilk yarısında yüzde 9,7 oranında (49,9 milyar TL) artarak 564,5 milyar TL'ye yükseldi. 2010 yılının ilk yarısında banka gruplarının tamamının TP mevduatında artış, YP mevduatında azalış gerçekleşti.  İncelenen dönemde banka grupları bazında en yüksek mevduat artısı yüzde 11 ile özel bankalarda gerçekleşti.

Sektör kârına 1.1 milyar lira daha ekledi

Haziran 2010 itibarıyla bankacılık sektörü dönem net kârı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,1 milyar TL (yüzde 10,1) artarak 12,1 milyar TL düzeyinde oluştu. Sermaye piyasası işlem karlarının türev işlem zararları nedeniyle negatife dönmesine ve net faiz gelirlerindeki azalışa karsın, takipteki alacaklar özel provizyonundaki azalış ile temelde önceki yıllarda ayrılan karşılıkların iptallerine bağlı olarak iyileşen faiz dışı gelir/gider dengesi bir yıllık dönemde kar artısındaki temel etkenler olarak değerlendirildi. 

Kredilerdeki artış ön plana çıktı

BDDK'dan yapılan değerlendirmede; Türk Bankacılık Sektörü temel göstergelerinin 2010 yılının ilk yarısı itibarıyla olumlu yönde seyrini devam ettirdiği ifade edildi. Bunun yanı sıra yılın ilk yarısının, sektör genelinde büyümenin, beklentiler paralelinde faiz marjındaki azalma ile bankalar arası rekabette artısın gözlendiği bir dönem olduğu belirtildi. Özellikle, kredilerin yılın ilk yarısında önemli düzeyde artış gösterdiğine vurgu yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir