Bankaların yastık altı sevdası 22 ayar bozduruyor
Bazı bankaların, fiziki altın toplamak için şubelerinde düzenlediği günler ile bugüne kadar yaklaşık 13 ton yastık altı altın ekonomiye kazandırıldı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Kadınların geleneksel yatırım tercihlerinin başında gelen altın bu özelliğini yüzyıllardır koruyor. Düğünlerindeki takıları, altın günlerindeki çeyrekleri ya da birikimleri ile aldıkları altınları saklayan kadınların ''yastık altı altın'' olarak da adlandırılan bu yatırımlarını ekonomiye kazandırmak isteyen bazı bankaların şubelerinde belli günlerde düzenlediği ''altın günleri'' ile bugüne kadar yaklaşık 13 ton altın ekonomiye kazandırıldı.
Yastık altından çıkartılan altınların yüzde 80'inden fazlasını 22 ayar altınlar oluşturuyor. Bankalarda bozdurulan 22 ayar altınların daha yok yatırım amaçlı alınan bilezik ve Darphane'nin basımını gerçekleştirdiği Cumhuriyet altınları olduğu ortaya çıkarken, beklentilerin aksine vatandaşlar, daha düşük ayarlı yüzük, kolye ya da küpe gibi hurda altınlarını mevduata yatırmayı pek tercih etmiyor. Takı olarak alınıp yastık altına konulan düşük ayarlı altınların kuyumculara kıyasla bankalarda daha düşük fiyata bozdurulduğunu düşünenler gibi, takısından vazgeçmek istemeyenler de var.
Bankaların altın ticaretine girmesini istemeyen kuyumcular, tasarruf sahiplerine, bankalardan önce mutlaka birkaç kuyumcuya uğramasını tavsiye ederken, Türkiye'de 5 bin ton olduğu ifade edilen yastık altı altının ekonomiye kazandırılmasına dönük çalışmalar kapsamında, bazı bankaların 2011'de düzenlemeye başladığı altın günlerine her geçen yıl yenileri ekleniyor. Fiziki altın toplama işini rafineri ya da markaya veren bankaların, kuyumcuları devre dışı bıraktığı savunuluyor.
Hurda altınlara 9 banka ile anlaşması olan İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) eksperleri değer biçiyor. Şubelerde bozdurulan ziynet altınları İAR ya da başka rafineri değerlendirirken, hesabı da banka açıyor. Bankalar, saklama ve çalınma riski nedeniyle ev kadınları ve yeni evli çiftlerin ilgi gösterdiği, mesleki kategoride de banka ve sigortacıların rağbet ettiği altın günleri ile toplanan hurda altın miktarında hedefleri daha da büyütmüş durumda. Bankaların bu alandaki yarışı önümüzdeki dönemde hız kazanacağa benzerken, İAR da bu yıl 30 tonun üzerinde fiziki altını bu yolla ekonomiye kazandırmayı hedefliyor.
Ziraat Bankası "Altın Vakti", Türkiye İş Bankası "Şubelerimizde Altın Buluşmaları" ve "Kuyumcularda Altın Buluşmaları", Garanti Bankası "Altın Salısı", Akbank "Altın Daveti Günleri", Finansbank "Altın Toplama Günleri", Kuveyt Türk ''Altın Toplama Günleri'', DenizBank ''DenizAltın Günleri", Bank Asya ''Altın Kabul Günleri'' ve Türkiye Finans "Altın Şubelerimizde Altın Toplama Günleri" düzenlerken, geçtiğimiz günlerde Şekerbank da "Tasarrufun Altın Günü" adı altında fiziki altın toplamaya başladı.
Fiziki altın toplama işi 2012'nin ikinci yarısında hız kazandı
İAR Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Anık, Ziraat Bankası, Akbank, DenizBank, Finansbank, İx Bankası, Kuveyt Türk, Bank Asya, Türkiye Finans ve Şekerbank ile çalıştıklarını hatırlatarak, bankalarda görev yapan 150 eksperleri bulunduğunu ifade etti. Anık, altın günlerinin başladığı 2011'den bugüne 1 milyar 300 milyon liraya tekabül eden yaklaşık 13 ton fiziki altını kaydileştirdiklerini belirterek, vatandaşlardan bankalara gelen altınların yüzde 80'inden fazlasını 22 ayarın oluşturduğunu, 22 ayarın da yarısının bilezik, yarısının Cumhuriyet altını olduğunu bildirdi. 24 ve diğer ayarlarda altınların da bankalarda bozdurulduğunu ifade eden Anık, altın günleri kapsamında yastık altından çıkartılan 13 ton altından 1.2 tonunun 2011'de geldiğini, 2012'inin ikinci yarısında bunun büyük bir hız kazandığını söyledi.
Yeni evli çiftler ortak hesap açıyor
Altının sahibi olmaları nedeniyle kadınların altın günlerine daha fazla ilgi gösterdiğini dile getiren Anık, "Yeni evli çiftler beraber gelip ortak hesaplarına da yatırabiliyor. Bunlar, müşteri profilimizin önemli bölümünü oluşturuyor. Beyaz yakalılar da bu duruma sıcak bakıyor. Özellikle çok şehir değiştiren, tayini olan memurlar da altınlarını hesapta tutmayı tercih edebiliyor. Yatırım için altın alıp banka kasalarında tutanlar da faiz ve kar payı geliri için mevduat hesaplarına koydular" şeklinde konuştu. Anık, altın günleri düzenlemek isteyen birkaç bankayla daha görüşmelerinin sürdüğünü ifade ederken, bu yıl altın günleri ile 30 tonu aşkın yastık altı altını ekonomiyi kazandırmayı hedeflediklerini de kaydetti.
Ziraat Bankası'ndan "Altın Vakti"
Ziraat Bankası'nın düzenlediği "Altın Vakti" uygulaması kapsamında, banka şubesine getirilen altınlar, eksperlerce değeri hesaplandıktan sonra müşterinin altın hesabında gram cinsinden değerlendiriliyor.
İş Bankası'ndan hem şubede hem kuyumcuda hizmet
İş Bankası'ndan hem şubede hem kuyumcuda hizmet
Türkiye İş Bankası, yastık altı olarak tabir edilen fiziki altınların kayıtlı ekonomiye kazandırılması amacıyla İAR ile anlaşarak 7 Haziran 2012'den itibaren "Şubelerimizde Altın Buluşmaları"na başladı. Hizmet kapsamında rafineri, müşterilerin getirdiği hurda altınların gramaj ve saflığının belirlenmesinde eksperlik hizmeti verirken, hurda altınların 24 ayar karşılığı kadar gram altın, müşterilerin bankadaki vadesiz altın mevduat hesaplarına aktarılarak kaydileştiriliyor. 21 Aralık 2012 itibariyle 52 ilde, 168 şubede, 200 kez "Altın Buluşmaları" düzenlendi. Önümüzdeki günlerde de başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere diğer illerde buluşmalar artarak devam edecek. Hedef, "Altın Buluşmaları"nı zaman içinde Türkiye'nin her ilinde gerçekleştirmek.
İş Bankası, Gülaylar Grubu ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında da 4 Ekim 2012'den bu yana sektörde" ilk" olma özelliği taşıyan "Kuyumcularda Altın Buluşmaları" hizmeti sunuyor. Hizmet, ilk etapta İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Mersin'de Gülaylar Grubu'nun 34 noktadaki mağazasında verilmeye başlandı. "Kuyumcularda Altın Buluşmaları" hizmeti ile fiziki altın yatırımını çalınma ve kaybolma riski olmadan sürdürmek isteyen müşteriler, şubelerden temin edecekleri MaxiPara Altın Kart ile anlaşmalı Gülaylar mağazalarına gelerek teslim ettikleri fiziki altınlarının gram karşılığını, POS cihazlarından anında İş Bankası'nın vadesiz altın mevduat hesaplarına aktarabiliyor.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, "Altın Buluşmaları"na katılan müşterilerinin 4'te 3'ünün evli ve yaş ortalamasının 38 olduğunu belirterek, "Müşterilerimiz arasında kamu ve özel sektör çalışanları yüzde 54'lük pay ile öne çıkmakta olup, meslek grupları bazında bakıldığında ise bankacı ve sigortacıların hemen ardından öğretmen ve ev hanımlarının rağbet gösterdiği görülmektedir" dedi.
Garanti, her salı 38 ilde 88 şubede altın topluyor
Garanti Bankası, "Altın Salısı" uygulaması kapsamında her salı günü 38 ilde 88 şubede altın topluyor. Altın hesaplarına şubelerin yanı sıra günün 24 saati internet şubesinden, 444 0 333 Alo Garanti'den, Garanti Paramatiklerden ulaşılabiliniyor. Ayrıca, istendiği takdirde bu kanallardan 24 saat boyunca hesaptaki altın bozularak anında nakde çevrilebiliniyor. 2013 yılı itibariyle müşteriler, bazı şubelerden altın olarak da çekebilecek. Banka, önümüzdeki dönemde "Altın Salısı" uygulamasının yapıldığı şube sayısını artırmayı hedefliyor.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, Bankanın altın hesabı gelişimine bakıldığında, 2011'de müşteri adedinde 4 kat, hacimde ise 5.5 kat büyüme elde ettiklerini, 2011 sonu itibariyle Bankanın, altın mevduatlarındaki payının yüzde 18 olduğunu, son bir yılda sektördeki hacim büyümesinden de yüzde 17 pay aldıklarını bildirdi. Beklentilerinin 2012'nin, "Altın Salısı" uygulamasının da katkısıyla çok daha hızlı bir büyümeyle sonuçlanacağı yönünde olduğunu belirten Genç, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki tasarruf eğilimlerini incelediğimizde, bireylerin tasarruf aracı olarak altını öne çıkardığını, toplu tasarrufunu değerlendirmek isteyenlerin de yine altını ilk seçeneklerden biri olarak gördüğü ortaya çıkıyor. Altının ve bankacılık sistemindeki altın hesaplarının son bir yıl içinde olduğu gibi, önümüzdeki dönemde de hem yatırım hem de birikim aracı olarak kendine yer bulmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Gelecek dönemde de yenilikçi ürünlerimizle altına yatırım yapmaya devam edeceğiz, Altın Salısı uygulamamızı da müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda geliştireceğiz."
Akbank'tan "Altın Daveti Günleri"
Akbank, Ekim 2012'den itibaren şubelerinde "Altın Daveti Günleri" düzenliyor. Banka, farklı ayarlardaki yastık altı altınların "Akbank Altın Hesabı"na aktarılmasını sağlayarak müşterilerine altınlarını güvenle alıp satma olanağı sağlıyor. Akbank altın mevduat hesabı ile günün her saati altın alım ve satımı yapılabiliniyor. Müşteriler istedikleri takdirde de altın hesaplarındaki altınları, sevdiklerine özel günlerinde "Akbank Altın Hediye Çeki" vasıtasıyla hediye edebiliyor.
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, söz konusu hizmetin müşterilerinden büyük ilgi topladığını ifade ederek, gelecek dönemde müşterilerinden aldıkları geri bildirimler dahilinde altın ve altına dayalı yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
Finansbank'tan "Altın Toplama Günleri"
Finansbank'tan "Altın Toplama Günleri"
Finansbank'ın "Altın Toplama Günleri" uygulaması kapsamında, bankaya getirilen fiziki altınlar, 24 ayar altın karşılığı gram cinsinden hesaba yatırılıyor. Vadesiz altın hesabına yatırılan altınlar, istenmesi halinde müşterinin altın biriktiren hesabına aktarılıp altın biriktirmeye devam ediyor, istendiği takdirde de vadeli altın hesabına aktarılıp hem altının muhtemel değer artışından hem de faiz getirisinden faydalanılıyor.
Altın günlerini Kuveyt Türk başlatmıştı
Altın günleri, Türkiye'de ilk kez Kuveyt Türk tarafından 2011 yılında başlatıldı. Altınlar, İAR uzmanları tarafından değerlendiriliyor ve saf altın karşılığı tespit edilerek hesaba gram olarak yatırılıyor. "Altın Toplama Günleri"nin başlamasından bu yana 500 altın günü düzenlenirken, bugüne kadar 4.1 ton altın toplandı ve 21 binden fazla müşteriye hizmet verildi.
Banka yetkilileri, "2013, altın toplama hedefimiz sektöre liderlik yapacak iş hedeflerine ulaşmaktır. Ayrıca, altın günü gibi başlattığımız farklı inovatif fikirlerle sektöre getireceğimiz yenilikçi yaklaşımlar da olacaktır" şeklinde konuşurken, Kuveyt Türk'e en çok altın getiren müşteri profilinin orta yaş grubundaki bayanlar olduğunu bildirdi.
Bank Asya 4 ton hurda altın topladı
2009'dan itibaren müşterilerine altına yatırım imkanı sunan Bank Asya, Mart 2012 itibariyle şubelerinde düzenlediği "Altın Kabul Günleri" ile hurda altın alımına başladı. "Altın Kabul Günleri" ile bugüne kadar 22 bin 600 müşteriden yaklaşık 4 ton hurda altın alımı geçekleşti.
Bank Asya Bireysel Ürün ve Satış Müdürü Gökhan Çeviker, Banka olarak 2013'de 3 ton daha altını Türkiye ekonomisine kazandırmayı hedeflediklerini ifade ederek, müşterilerinin özellikle güvenlik ve birikim amacıyla fiziki altınları Bankaya getirdiğini gözlemlediklerini kaydetti.
DenizAltın ürünü, 2013'ün ilk çeyreğinde hayata geçecek
DenizBank, "DenizAltın Günleri" ile müşterilerinin, kiralık kasalarda veya kişisel imkanları ile muhafaza ettiği fiziki altınlarını Bankanın mevduat hesaplarına yatırarak faiz getirisi elde etmesini sağlıyor. Banka, Mayıs 2012'de başladığı altın günleri kapsamında İAR eksperliğinde 2012 sonu itibariyle 2.5 ton altın topladı.
DenizBank Altın Bankacılığı Grup Müdürü Cem Turgut Gelgör, uygulama ile mevduat müşterilerine fayda sağladıkları gibi, altın ticareti ile uğraşan tüm müşterilerine de uygun koşullarda finansman desteği yarattıklarını ifade etti. Altın bankacılığında çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirten Gelgör, şunları kaydetti:
"Altına dayalı ürün gamımızı artırırken, müşterilerimize kolaylık sağlamak amacıyla internet şubemizden de altın ve gümüş işlemlerini hizmete sunuyoruz. Müşterilerimiz altın ve gümüş alım/satımı ve altın havalesi gibi işlemlerini de yine bu kanallar üzerinden kolaylıkla yapabiliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde hayata geçireceğimiz DenizAltın ürünümüz ile de müşterilerimiz fiziki olarak getirip mevduata dönüştürdükleri altınları istekleri zaman gram olarak çekip sevdiklerine hediye edebilecek."
Türkiye Finans'tan "Kişiye Özel Gram Altın"
Türkiye Finans'tan "Kişiye Özel Gram Altın"
Türkiye Finans, 3 Aralık 2012 itibariyle İAR ile işbirliğine giderek "Altın Şubelerimizde Altın Toplama Günleri"ne başladı. Uygulama, müşterilerin farklı ayarlardaki çeşitli hurda altınlarının altın cari hesaplarına aktarılmasını sağlayarak altınların bu hesaplardan güvenle alınıp satılabilmesine olanak tanıyor. Banka ayrıca, sevdiklerine kendi istedikleri şekilde tasarlayabilecekleri, özel günlerinde hediye edebilecekleri, diledikleri adrese teslimatını yapabilecekleri "Kişiye Özel Gram Altın" ile yeni bir ürün de sunuyor.
Türkiye Finans Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Semih Alşar, "Altın Şube" kampanyası ile bugüne kadar 200 kiloya yakın altın toplama işlemi yaptıklarını belirtirken, altına yatırım yapmak isteyen müşteri sayısının her geçen gün arttığını, gerek mevcut şubeleri gerekse 2013 yılında yeni açılacak şubeleriyle altın ürünlerini düzenli olarak tüm müşterilerine sunmaya devam edeceklerini anlattı. "2013 yılında 2-3 ton civarında bir hacim oluşacağını öngörüyoruz" diyen Alşar, "Altın Şubelerimizde Altın Toplama Günleri"ne en büyük ilginin ev hanımları ve yeni evli çiftlerden geldiğini söyledi.
Kervana Şekerbank da katıldı
Şekerbank da, geçtiğimiz günlerde, 0.01 gram altının bile değerlendirildiği küçük tasarrufa yönelik "Tasarrufun Altın Günü" uygulaması başlattı. Uygulama kapsamında, hangi ayarda olursa olsun bilezik, yüzük, kolye, çeyrek altın ve küpe gibi her türlü ziynet altınını Şekerbank şubelerine getirenler, bu ziynetlerini 24 ayar değerinde altın olarak vadesiz altın hesaplarında biriktirebilecek. 30 Ocak'a kadar İstanbul'daki bazı şubelerde gerçekleştirilecek "Tasarrufun Altın Günü" uygulamasının, ilerleyen günlerde Şekerbank'ın tüm şubelerinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, "Anadolu Bankacılığı" misyonu ve 70 il ile 90 merkez dışı ilçedeki yaygın şube ağından gelen güçleriyle tabana yaygın tasarrufu teşvik etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Altın diş ve su borusunda sakladığı altınını getiren oldu
İAR Satış ve Pazarlama Müdürü Anık, bankalarda bozdurulan altınlar arasında altın dişlerin de çıktığını ifade ederek, "Yaşadığı evin çatı katında su borusu görüntüsü vererek içinde altın saklayan bir vatandaş, çantasıyla bankaya geldi. Çantasındaki boruları çıkarttı, onun içinden de çoğunluğu Cumhuriyet olan altınları çıkartıp kendisine hesap açtırdı" dedi.
Vatandaş takısından vazgeçmiyor
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, vatandaşın, yastık altındaki altınını mevduata çevirirken takısını bozdurmayı tercih etmediğini ifade ederek, yastık altı altının bankalar tarafından rafineri ya da markalar aracılığıyla toplanmasına karşı olduklarını, bunun mücadelesini verdiklerini söyledi. Kameroğlu, "Bankalar, vatandaşın kulağındaki küpeyi, boynundaki kolyeyi ya da kolundaki bileziği mevduata çevirmek istiyorsa bunu sektörün tamamını kucaklayarak yapmaları gerekiyor. Böylece daha çok mevduat toplarlar. Bu işi birkaç kişiyle, dar bir alanda yapmaları hem başarıya ulaşma noktasında sıkıntı yaratacaktır hem de sektörel barışı sağlamayacaktır" diye konuştu.