Bardağın dolu tarafından bakmak...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU'DAN / İbrahim ATALAY

bolu@dunya.com

Bolu özellikle beyaz et sektörünün baş aktörlerinden Bey piliç, Er Piliç, Mupi, Bolca Hindi, CP ve Ak Piliç gibi firmalara ev sahipliği yapan ve bu alanda yaklaşık 20 binin üzerinde aileye geçim sağlayan bir il. Türkiye'de beyaz et sektörünün yüzde 35'ini karşılayan bir il olunca, sektöre yönelik sorunların en yoğun hissedildiği yer de burası oluyor.

Beyaz et sektörünü bu yıl "kene vakaları" etkilemiş durumda. Özellikle  piknikçilerin eskiye oranla kene nedeniyle piknik alanlarına rağbet göstermemeleri, pikniğin vazgeçilmezi olan beyaz eti olumsuz etkiledi. Bölgemizde yaptıkları üretimi sürekli yatırıma dönüştüren beyaz et sektörünün  baş aktörlerini de bundan payına düşeni aldı.

Sektörün sıkıntısı; pazarın daralmasına karşın özellikle yem hammaddesi mısır ve soyanın fiyatının yüzde 50'lere varan yükselme. Kazandığını sürekli olarak istihdama, yatırıma dönüştüren beyaz et sektöründeki firmaların eli kolu bağlanmış durumda. Beyaz et fiyatlarının sürekli aşağıda tutulması da sektörün içinde bulunduğu durumu kötü yönde etkiliyor.

Beyaz et sektöründeki firmalara ve çalışanlara hükümet tarafından SSK indirimi, vergi indirimi gibi konularda uygulanacak sektörel bazlı teşvik ve destekler bu sıkıntıların atlatılmasında etken olabilir. Bunun yanında beyaz et sektörünün ürünlerinin tüketimini teşvik edici programlar da yapılabilir. Ayrıca sektörün içinde bulunduğu şartların elden geçirilmesi de faydalı olabilir. Çünkü beyaz et sektörü üreticiye, tedarikçiye, nakliyeciye, işletmeciye, perakendeciye kazanç sağlayan; ülke ekonomisi için önemli bir sektördür diye düşünüyorum.

Özellikle Bolu gibi topraklarının yüzde 50'si ormanlarla kaplı bir bölgede  konuşlanan ve il ekonomisinde büyük pay sahibi olan beyaz et sektörünün aktörleri iyi denetlenmeli ve sektörel teşviklerle beyaz et sektörünün önü daha çok açılmalı.

Hiçbir zaman bardağın boş tarafını değil, her zaman dolu tarafından bakmalıyız. Bardağın dolu tarafını görür ve bu doluluktan pay almaya çalışırsak, toplum olarak da birey olarak da elde ettiğimiz kazançları artırabiliriz.