Barış elçisi gençler yurda döndü

Barış elçileri, 10 gün süren Hırvatistan, Bosna Hersek ve Tunus ziyaretlerinin ardından İstanbul'a geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi", 10 gün süren yolculuğunu tamamlayarak İstanbul'a döndü. 

Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Salıpazarı Limanı'ndan Akdeniz'e açılan yaklaşık 50 ülkeden 800 barış elçisi, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Tunus ziyaretlerinin ardından İstanbul'a geldi. Barış elçileri, İstanbul'a yaklaşırken geminin güvertesinde "Rabia" işaretini yaptılar. 

Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlediği proje kapsamında, 29 Ekim Salı günü "barış turu"na çıkan gençlerin ilk durağı Hırvatistan oldu. Barış yolculuğunun 4. gününde Dubrovnik'e demirleyen gemideki genç elçiler, turun ilk bölümünde kalelerle çevrili Ortaçağ kentini keşfetti. 

Dubrovnik'ten karayoluyla Bosna Hersek'in ikinci büyük kenti Mostar'a geçen barış temsilcileri, iç savaşta yıkılan ve 2004 yılında Türkiye'nin öncülüğünde tekrar inşaa edilen Mostar Köprüsü'nde hatıra fotoğrafı çektirerek barış mesajları verdi.  

Dünyanın dört bir yanından gelerek "dostluk ağı" kuran gençler, son olarak "Arap Baharı"na öncülük eden Tunus'a ulaştı. Tunus'ta iki gün kalan sevgi ve hoşgörü elçileri, Kuzey Afrika ülkesinin turistlik bölgesi Sidi Bou Said'in beyaz renki taş evlerle çevrili dar sokaklarını gezdiler. Ayrıca Kartaca Harabeleri ve Bardo Müzesi'ni gezen gençler, Tunus tarihi hakkında bilgi edindi. 

Güzel anılarla dolu "barış turu", 10 günlük yolculuğun sonunda İstanbul'da tamamlandı. 
  
Yeni bilgiler edindiler 

Barış elçileri, gemideki zamanlarını ise uluslararası ilişkiler, tarih ve sanat atölyelerinde geçirdi. 

Gemide kurulan uluslararası ilişkiler ve tarih atölyelerinde münazara yapan gençler, farklı konular hakkında bilgi sahibi oldu. Sanat atölyesinde ebru sanatı, tesbih ve cam yapımına katılan gençler, yorgunluklarını ise sineme ve müzik salonlarında attı.  

Yolculuğun her dakikasını çok iyi değerlendiren öğrenciler, farklı kültürleri de yakından tanıma fırsatı buldu.  

Geminin neşe kaynağı oldu 

Hırvatistanlı barış elçisi Hanan Nanic, yolculuk boyunca geminin neşe kaynağı oldu. 

Sempatik tavırları ve öğrendiği Türkçesiyle diğer barış elçilerinin sevgisini kazanan Nanic, yaptığı açıklamada, yolculuğun çok güzel geçtiğini belirterek, Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden yeni arkadaşlar edindiğini söyledi.  

Gemide arkadaşlarının kendisine Türkçe öğrettini anlatan Nanic, böyle bir fırsatı sağladığı için yetkillere teşekkür etti. Hırvat barış elçisi, Türk arkadaşlarının kendisine öğrettiği "Bizim şerle işimiz olmaz" sözünü, Türkçe olarak kamera karşısında tekrarladı.  

"Kafamızdaki önyargıları kırdık" 

Türk katılımcılardan Ahmet Faruk Demircioğlu ise "barış turu"nda Nijeryalı bir öğrenciyle aynı odayı paylaştığına dikkati çekerek, "Farklı ülkelerden gençlerle çok iyi etkileşimimiz oldu. Birbirimizi tanıdık ve kafamızdaki önyargıları kırdık" dedi. 

Gemide siyasi çatışma içerisinde olan ülkelerden katılımcıların da yer aldığını vurgulayan Demircioğlu, "Hırvatistan ve Bosna Hersek gibi siyasi problem yaşan birçok ülkeden insan vardı. Herkes, siyasi çatışmları bir kenera bırakarak güçlü bağlar kurdu. 'Gençlik düzeyinde barışı nasıl sağlarız diye' sunumlar yaptık" ifadesini kullandı.  

Türk barış elçisi, Hırvatistan ve Tunus'a ilk kez gittiğini dile getirerek, "Buradaki insanları tanımak, kültürü görmek ve siyasi yapı hakkında bilgi sahibi olmak muhteşem bir deneyimdi. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.