Başbakan 'aile paketi'ni açıkladı

Aile ve Nüfusun Korunması Programı'nı açıklayan Davutoğlu, doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma izni ile ilgili düzenleme yapacaklarını duyurdu. İşte o paketin detayları...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile ve Nüfusun Korunması Programı'nı açıkladı.

Programdan anneleri ve anne adaylarını ilgilendiren çok önemli kararlar çıktı. Başbakan Davutoğlu, ''Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getireceğiz. Buradaki fark şu: Çocuk 5,5 yaşına kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz.'' dedi.

İşte paketin detayları:

Tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar

Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece kademe ilerlemesinde kullanılmasını sağlayacağız. Erkeklerin askerlikten kazandıkları hak gibi kadınlar da doğumdan aynı hakkı sağlayacaklar.  Doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma izni ile ilgili düzenleme yapacağız. Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için 2 ay, 2.’nci çocuk için 4 ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma izni getireceğiz. Aradaki fark kesintiye uğramayacak. Tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar.

İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin

0-12 ay bebekleri evlat edinenleri de aynı kapsama alacağız. Çoğul gebelik halinde de bütün bu süreler her bir çocuk için birer ay uzatılacak. Annelik gibi kutsi bir misyonu üstlendiği annenin çocukla bir arada yaşama süresini uzatacağız. Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmı çalışma düzeni gelecek. Annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Hem iş garantisi devam edecek. Prematüre doğum ve annenin vefatı halinde izinler yeniden düzenlenecek. Anne doğum esnasında hayatını kaybetmişse aynı haklar babaya sağlanacak. Prematüre doğum söz konusu ise bebeğin daha fazla bakıma ihtiyacı var. 7.5 aylık doğmuşsa 1.5 ay bu izinlerden sayılmayıp eklenecek. İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Cumartesi pazar da girdiği için net bir hafta anlamına gelir.

Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi kurma yükümlülüğü

Kreş ve bakımevleri vergi teşviklerinden istifade edecek; böylece çalışan kadınların çok daha iyi şartlarda çocuklarını bırakabilecekleri ortamları oluşturulacak, belediyelere kreş ve gündüz bakımevi kurma yükümlülüğü getirilecek.

Devlet destekli çeyiz hesabı geliyor!

18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı (çeyiz hesabı) açacağız. Ebeyevn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman ebeyevnin yatırdığı bu miktara, kademelendirilmiş bir çalışma düşüneceğiz ama ortalaması yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek.

Gençlere (evlilik öncesi) aile danışmanlığı merkezinde destek

Evlilik öncesi eğitim programlarını yaygınlaştıracağız. Genellikle evlilik hayatın başka bir aşamasına geçiş aşamasıdır. O aşamaya geçmeden önce gençlerin istemeleri halinde aile danışmanlığı merkezinde destek verilecek. Yaşlı hizmet merkezlerinin sayısını arttıracağız. 

 Kadın ve çocuğa şiddete karşı seferberlik

Ayrı bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Kadın ve çocuğa şiddete karşı çok kapsamlı bir seferberlik başlatacağız. En affedilemez şiddet aile içinde kadına ve çocuğa karşı uygulanan şiddettir. Kadına karşı şiddet konusunda devlet olarak etkin mücadeleye devam edeceğiz. Aileyi destekliyoruz. Kadının istihdama katılımını da aynı oranda destekliyoruz. Arada oluşacak farkları da devlet kendisi kapatmayı taahhüt ediyor. Yaşlanan bir nüfusu tekrar bir nüfus dengesine getirtmek en az bir nesil, 30-40 yıl alır. 1-2 ay içinde tüm yasal süreçler tamamlanacak.

Engelli ebeveynlerine bir yıl içinde 10 gün izin hakkı 

Çocuğun yüzde 70 oranında engelli olması halinde ebeveynlerden birine bir yıl içinde 10 gün izin hakkı gelecek. Kendisi ve eşin kamuda çalışan kadının doğum yapması halinde şu anda 192 TL yardım yapıyor ve bu para da babanın hesabına yatırılıyor. Bu para annenin hesabına yatırılacak. Bundan sonra memurlar için söz konusu olan bu uygulama genişliyor. Her bir anne doğum yaptığı anda ilk çocukta 300 TL, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta 600 tl doğrudan anneye yardım ulaşacak. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir