Başbakan Davutoğlu TÜSİAD'da

Başbakan Davutoğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi  toplantısında açıklamalarda bulundu

Davutoğlu, "Hükümet programını Meclise sunduk, 64. hükümet programını, toplumumuza da 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içinde gerçekleştireceğimiz. 4 yıl içindeki hedeflerimizi tekrar takvimlendirilmiş bir şekilde paylaşacağız. 3 ay içinde verdiğimiz bütün sözlerin gereğini yapacağız, vaatlerimizi tek tek hayata geçireceğiz" dedi.

Sheraton Otel'de düzenlenen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı kokteylinde katılımcılara hitap eden Davutoğlu, gerektiğinde eleştirileceklerini, sorular sorulacağını belirterek, bunun doğal olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, demokrasilerin bunu için var olduğunu, sivil toplumun da siyasete, katılımcı bir ruhla ve yönetişim anlayışı içinde katılmasını beklediklerini ifade etti. 

Vaatler tanzim edildi

Ahmet Davutoğlu, vaatlerini "hemen icraata geçirilecek olan vaatler", "yasal genelge ve ikincil mevzuatla düzenlenecek vaatler", "yasal düzenleme gereken vaatler" şeklinde tanzim ettiklerini, önümüzdeki hafta bunları tek tek ay bazında paylaşacaklarını kaydetti.

Sonrasında 3 ve 6 aylık takvimler içinde ele alacakları yasal düzenleme ve reformları takdim edeceklerini belirten Davutoğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Davutoğlu, reform bağlamında kararlılıklarını göstermek üzere de 4 olan başbakan yardımcılığı sayısını 5'e çıkardıklarını dile getirerek, bir başbakan yardımcısını reformlarla ve yatırım ortamının iyileştirilmesiyle görevlendirdiklerini bildirdi.

'Üç ay içinde verdiğimiz sözlerin gereğini yapacağız'

Hükümet programını okuduktan sonra AB Türkiye zirvesini yaptıklarını ve ardından güven oylamasında Meclis'in güven oyuna mazhar olduklarını belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aslında bu reform hükümetiyle Avrupa Birliği gündeminin de ne kadar iç içe geçmiş olduğunu gösteren güzel bir akış sırası oldu. Reform anlamında gerçekleştireceğimiz hususlar bu bağlamda ekonomimizin, yarın sizin de istişare edeceğiniz ve seçim öncesinde ve sonrasında yaptığımız istişarelerde bize dile getirilen hususları kapsıyor. İnşallah önümüzdeki hafta 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık bir takvimi açıklayacağız. Kendimizi bu takvimle bağlayacağız. Bunu seçim öncesinde arkadaşlarla çalışmıştık, seçim sonrası hükümet programını gözden geçirirken tekrar revize ettik vaatler çerçevesinde. Şimdi nihai aşamaya geldik. Hükümet programımız Meclisimize sunduğumuz bir programdı. İnşallah gelecek hafta içinde, Azerbaycan yurt dışı seyahatini yaptıktan sonra, önümüzdeki hafta içinde, bu sefer toplumumuza programımızı sunacağız. Hükümet programını Meclis'e sunduk, 64. hükümet programını, toplumumuza da 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içinde gerçekleştireceğimiz. 4 yıl içindeki hedeflerimizi tekrar takvimlendirilmiş bir şekilde paylaşacağız. 3 ay içinde verdiğimiz bütün sözlerin gereğini yapacağız, vaatlerimizi tek tek hayata geçireceğiz."

'Hedef: yüksek gelir grubu'

Davutoğlu, ikinci nesil reformlarla ekonomik anlamda Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkarıp yüksek gelir grubuna sokacak bir hedef gözettiklerini, 2023 hedefinin bu olduğunu kaydetti.

İkinci nesil reformlarla demokrasiyi sadece vesayet sistemine karşı güçlendirmekle yetinmeyip, demokrasiyi bir daha hiçbir şekilde tehdit altına düşmeyecek şekilde kurumsallaştırmak istediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Bunun da esası, sadece ve sadece sivil toplum ile iletişim halinde ve yüce Meclisimizin içinde, sivil toplumun, halkın temsilcileri tarafından yazılacak yeni bir anayasa olacak" değerlendirmesinde bulundu. 

'Her vatandaşımızın sesine kulak vereceğiz'

Güven oylaması sonrasında muhalefet liderlerine hitap ederken vurguladığı bir hususu da paylaşmak istediğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Evet, yüzde 49,5 oy aldık, çok güçlü bir kamuoyu ve halk desteğiyle önümüzdeki dört yıl için size istikrarı vaat edebiliyoruz ama emin olunuz ki bize oy versin vermesin yüzde 100’ün, 78 milyonun hükümeti olarak, bu bilinçle hareket edeceğiz ve bize oy vermemiş dahi olsa, hatta en aykırı görüşlerle bize karşı çıkmış olsa dahi her vatandaşımızın sesine kulak vereceğiz. Kimse yüzde 49,5, yüzde 50,5 karşıtlığına dayalı kutuplaştırıcı bir siyaseti önümüze koyamaz" dedi. 

"Türkiye Avrupalı bir millettir"

Türkiye'nin bir Avrupa halkı olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Türkiye Avrupalı bir millettir ve Avrupa'nın kaderi Türkiye olmaksızın yazılamaz. Bu noktada, Türkiye'nin Avrupa'ya dışarıdan bir çevre ülkesi olarak katılacağını düşünenler yanılıyorlar" şeklinde konuştu. 

"İş adamlarımızın zararlarını telafi edecek adımları atarız"

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırım kararıyla ilgili de konuşan Davutoğlu, "Şunu iş dünyamıza bir teminat olarak ifade etmek isterim, bu tür yaptırımlardan kim zarar görürse, telafi edecek tedbirlerimiz şimdiden hazırdır. İş adamlarımızın bütün zararları konusunda telafi edici ne tür adımların atılması gerekiyorsa da planladık ve gereken adımları atarız" dedi.