Başbakan uyardı, kepekli ekmek satışı % 30 arttı

Günde 80 ton esmer ekmek üreten Halk Ekmek AŞ, Başbakan Erdoğan'ın "sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldıralım' yönündeki uyarısından sonra, esmer ekmek grubunda satışlarını yüzde 30 artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Sergül KESKİN
 
İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hem sağlıklı ekmek üretmek, hem de ildeki ekmek fiyatlarını dengelemek amacıyla kurulan İstanbul Halk Ekmek AŞ, 3 fabrikasında ürettiği günlük 1 milyon 800 bin ekmekle kentin ekmek ihtiyacının yüzde 13'ünü karşılıyor.
İstanbul Halk Ekmek AŞ Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, 1994'de fabrikalarında 3 çeşit ekmek üretilirken, bugün bu sayının 54'e  çıktığını ve bunların yarıdan fazlasını da tam buğday ve tahıldan yapılan esmer ekmeklerin oluşturduğunu söyledi.  Ekonomik gelişmeye paralel olarak 2009 yılından sonra Türkiye genelinde beyaz ekmek üretiminde yüzde 30'dan fazla düşüş görüldüğüne işaret eden Bekaroğlu, 2008'den beri Halk Ekmek'in ürettiği esmer grup ekmeklerde satışların her yıl bir önceki yıla göre ikiye katlandığını vurguladı. 
Bekaroğlu, "Başbakan Erdoğan'ın 17 ocakta 'sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldıralım' sözünden sonra farkındalığın daha da arttığını dile getirerek, "Satışlar ekstra yüzde 30 daha arttı. Şu anda Halk Ekmek olarak  esmer grubunda günde 70-80 ton ekmek üretiyoruz. Bu üretim her geçen gün artıyor. Şubat ayında altın sandviç, tuz ilave edilmemiş tam buğday ve çavdarlı ekmeklerimizle  kayısı ve kayısı çekirdekli esmer undan yapılmış, yine ekşi maya ve kaya tuzu kullanılan bir ekmeğii daha piyasaya çıkardık. Vatandaşımız artık bilinçli ve satışlar her gün artıyor" diye konuştu. Halk Ekmek'in şu anda İstanbul'daki ekmek piyasasının yaklaşık yüzde 12-13'ünü kontrol ettiğini,  ihtiyacın yüzde 87'lik kısmının özel sektör tarafından karşılandığını dile getiren Bekaroğlu, kapasite artırmayı düşünmediklerini ancak ürünlerin hızla çeşitleneceğini söyledi. 
 
Günlük 1 milyon 200 bin ekmek üretiliyor
Bekaroğlu, özellikle meyve çekirdekleri, meyve parçaları, sebze tohumları ile sebze parçalarının yer aldığı ekmek çeşitlerinin hızla artacağını, özel sektörün de kendilerini hızla takip etmesini beklediklerini ifade ederek, hedeflerinin insan sağlığına en uygun ekmekleri üretmek olduğunu söyledi. 
Cebeci, Kartal ve Edirnekapı'daki toplam 440 personelin çalıştığı fabrikaların 32 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu ve günlük 1 milyon 200 bin civarında ekmek, 80 ton civarında da esmer grup ekmek ürettiklerini belirten Bekaroğlu, 300 gramlık ekmeği de 50 kuruşa sattıklarını kaydetti 
 
Esmer grubun yüzde 15'i organik
Organik tarıma destek olmak amacıyla 2005-2010 yılları arasında yürütülen proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde organik buğday ürettirdiklerini ve bu konuda çiftçilerin eğitildiğini de aktaran Bekaroğlu, 5 yıl içinde o dönemin parasıyla çiftçilere 28 milyon TL ödediklerini ifade etti. Bekaroğlu, 2010 yılından beri ihaleyle organik un aldıklarını ve esmer grup ürünlerin yaklaşık yüzde 15'inin de organik olduğunu vurguladı. 
 
Bekaroğlu, Gıda Kodeksi'nde tuz oranının yüzde 1,5 olarak belirlenmesine karşın Halk Ekmek olarak 2009'dan beri tuz oranını bütün ürünlerde yüzde 1'e düşürdüklerini hatırlattı. Türkiye'de obezite, şeker hastalığı, kolon kanseri, kalp, damar ve tansiyon hastalığında ciddi artışlar olduğunun ve buna neden olalarak da nişasta bakımında zengin beyaz ekmeğin gösterildiğini ifade eden Bekaroğlu, beyaz ekmeğin buğdayın mineral, vitamin ve lif bakımından en zengin kısmının yüzde 50 ile 97 arasında  fakirleştirilen bölümünden yapıldığını vurguladı. Bekaroğlu, günlük öğünün bir ya da ikisinde tam buğdaydan yapılmış ürünleri tüketmenin hastalıkları yüzde 20-30 oranında düşürdüğünün yapılan araştırmalarla ortaya konulduğunu söyledi. 
 
Çavdar ıslah edilerek üretimi artırılmalı  
 
[PAGE]
 
Çavdar ıslah edilerek üretimi artırılmalı  
Çavdar ununun da şeker hastaları için önemli bir besin maddesi olduğunu, bu nedenle Türkiye'de çavdarın ıslah edilerek üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Bekaroğlu, "Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'nün bu konuda çalışmaları var. Önümüzdeki yıllarda buğday ununa alternatif olarak yüzde 20-30 oranında tüketimin çavdar unundan olması obezite ve diyabet hastalığıyla mücadele için önemli" dedi.
 
Sebzeli ekmek üretilecek
Yurtdışında 170-180 çeşit unlu mamül üreten yerler bulunduğunu,  Halk Ekmek'in bu konuda en fazla çeşit üreten kurum olmasına rağmen hala 54 çeşidi olduğunu dile getiren Bekaroğlu, "Bu zamanla artacak. Yıl sonuna kadar 4 çeşit daha ekmek üreteceğiz. Bunlardan birisi Avrupa'da tahıl çimlendiriliyor ve kimyasal kompozisyonu değişen tohum belli bir ısıda pişirilerek tam tane olarak buğday ya da çavdar ununa karıştırılıp ekmek haline getiriliyor. Çalışmaya başladık. 2014'de çimlenmiş buğdaydan ekmek yapacağız. İçinde meyve parçası, meyve tohumu, sebze parçası ve sebze tohumu olan ekmekler de sırada. Aklınıza hangi sebze gelirse o olur. Sağlığa faydalı her şeyi koyacağız Hedeflerden biri de ekşi maya ile ekmek üretmek" diye konuştu.
 
Edirnekapı Fabrikası taşınacak
Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Sultangazi'deki fabrikada değişikliğe giderek küçük ekmek yapan ve meyve sebze parçaları katan bir yapıya dönüştüreceklerini söyledi. Çok eski olan Edirnekapı'daki fabrikanın depreme karşı dayanıklı olmadığı için taşınacağını da bildiren Bekaroğlu, arazi için 2-3 alternatif düşündüklerini, arazinin uygun olması halinde Sultangazi'ye veya Hadımköy'e bakacaklarını kaydetti.
 
2012 cirosu 54 milyon TL
Bekaroğlu, Halk Ekmek'in 2012 yılı cirosunun 54 milyon, net karının da 17 milyon TL olduğunu belirterek, "Hedefimiz kardan ziyade sosyal amaç.  Piyasada fiyatları  regüle etmek, Ar-Ge çalışmaları yaparak değişik ekmek türleri yapılmasına öncülük etmek. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu sene yüzde 10 ciro artışı öngörüyoruz" dedi.