Başbakan'dan 'KPSS' açıklaması

Başbakan Yıldırım, iptal edilen 2010 yılı KPSS sınavıyla ilgili, 'Memuriyete girmiş toplam 86 bin kişi. 2010 KPSS iptal olunca 86 bin kişi çıkarılacak' açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Yıldırım, 15 Temmuz gecesi, FETÖ'nün darbe girişimi hakkında kendisine haber verilmemesine ilişkin, "Ben bunu Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı'na sordum, 'Bu nasıl olur?' dedim. 'Başbakan'ın haberi yok, Cumhurbaşkanı'nın haberi yok. Tamam Genelkurmay Başkanı'nın bilgisi olması gayet doğal ama aynı zamanda Başbakan'a da söylemeniz gerekir. Çünkü, siz Başbakan'a karşı sorumlusunuz, bağlısınız.' Ama bunun cevabını veremedi, herhangi bir şey de söyleyemedi. Doğrusu bu." dedi.

"Bilgiye sahip olmazsanız başınıza gelecek olaylara tedbir alamazsınız, almakta geç kalırsınız." diyen Yıldırım, "Bizim 15 Temmuz'da yaşadığımızın izahı, özeti budur. Eğer yeterli istihbarat alınabilseydi, o istihbarat vakitlice elde olabilseydi, belki de bu mesele bu noktaya gelmeyebilirdi." şeklinde konuştu.

"Keşke kendileri gelseydi"

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne liderleri davetine ilişkin de "Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı katılmayacak ama bir heyet gönderecek. MHP'den de bugün (dün), bu akşam cevap geleceğini düşünüyor. Değerlendirmem şu, keşke kendileri gelseydi, yani parti başkanları gelse, orada vatandaşlara hitap etselerdi çok daha güzel bir birlik, beraberlik görüntüsü olurdu ama en azından temsilci göndermeleri, partilerinden, o da bir anlamda birliğe, beraberliğe verdikleri önemi gösterir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

62 bin 10 kişi görevden uzaklaştırıldı

Başbakan Yıldırım, 62 bin 10 kişinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Bunlardan 58 bin 611'inin memuriyetlerine son verilmediğini, sadece açığa alındığını anlatan Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:

"Görevden çıkarılan, memuriyetten ihraç edilen sayısı 3 bin 499. Bunun da ağırlıklı olarak darbeye katılan subaylar, astsubaylar, rütbeli, rütbesiz silahlı kuvvetlerin asker elbisesini giymiş caniler, hainler. Bunu söylerken silahlı kuvvetlerle, bunları birbirine karıştırmasın vatandaşlarımız. Silahlı kuvvetler, ordumuz bizim gözbebeğimiz. Hz. Peygamberimizin adını vermişiz, 'Mehmetçik' demişiz. Onlara hürmetimizden dolayı, 'Peygamber Ocağı.' Yani 3-5 bu soysuzlar, bu darbe teşebbüsüne kalkıştılar diye Peygamber Ocağı ordumuzu, askerimizi şanlı tarihi olan silahlı kuvvetlerimizi bir kolayca, bunlarla eş değer tutmak büyük yanlış olur."

Yıldırım, vatandaşların bu konuda daha dikkatli davranmalarını istedi.

"86 bin kişinin iş akdini feshedeceğiz"

2010 KPSS'nin Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunun iptaline ilişkin de değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Burada bir yargı kararı var, yargı kararı da o mağdurlar tarafından açılan dava, 'buradaki sorular çalındı' diye. Neyse mahkemeler işte bu kadar sürmüştü, 2010, geldik 2016'ya, bunlar memuriyete girmiş toplam 86 bin kişi. Bunlar şimdi iptal olunca, bunun anlamı nedir, 86 bin kişi çıkarılacak demektir, başka bir tedbir olmasa çıkarılacak. Yani 'Mahkeme karar vermiş ama aradan şu kadar sene geçti biz bir şey yapamayız' deme şansımız yok. Ya bir yasa düzenleyeceğiz bu mahkeme kararını etkisiz hale getireceğiz ya da mahkeme kararını uygulayacağız, 86 bin kişinin iş akdini feshedeceğiz." dedi.   

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Burada şunu da yapmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum, ben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza da bunu söyledim, şunu yapmak daha doğru, bunların sınavlarını incelemek lazım, yani bu kadarın tamamı mı acaba soruları aldı, yoksa bunların içinde FETÖ terör örgütünün hedef kitle olarak gördüğü belirli bir grup mu? Onlar belli olur. O geriye yönelik sınav sonuçlarına bakılır, orada bu işin failleri kimse onlar ortaya çıkarılır, diğerleri bu işten muaf tutulur."

15 bin öğretmen alınacak

FETÖ operasyonu kapsamında açığa alınan öğretmenlerin yerine atamaların olup olmayacağına yönelik soruya da Yıldırım, "Şu anda zannediyorum 20 binin üzerinde, 23 bin civarında öğretmen açığa alındı. Dolayısıyla ders sezonu da geliyor, okullar açılacak, öğretmen ihtiyacı var. Bu yüzden 15 bin öğretmen alınması konusunda Bakanlar Kurulunda bir karar aldık ve Milli Eğitim Bakanına gereğini yapması talimatını verdik." yanıtını verdi.

Alımlarda güvenlik açısından nasıl bir yol izleneceğine ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yiyoruz." dedi. 

Başbakan Yıldırım, gerekli incelemeleri Milli Eğitim Bakanlığının yapacağını kaydetti. 

Okulların açılma tarihinde değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlarken Yıldırım, okulların zamanında açılacağını kaydetti.

"TSK'nın her türlü tehdide karşı yapılanma ihtiyacı var"

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) yeniden yapılanmaya işaret edilerek, "Hem darbeler önlensin hem de terör örgütü, cemaat de temizlensin gibi bir hareket mi bu?" sorusuna Yıldırım, "Doğru, aynen öyle. Sadece cemaat değil, TSK'nın yapısını, savunma ve caydırıcılık kabiliyetini azaltacak her türlü tehdide karşı yapılanma ihtiyacı var. Bu ihtiyaç bugün çıkmış değil, bu ihtiyaç yıllardan beri var ama maalesef bunu yapmak mümkün olmadı. Keşke böyle bir olay arkasında olmasaydı." karşılığını verdi. 

Yıldırım, Milli Savunma Bakanlığının durumu, Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığı ile ilişkisi ve buna benzer konuların yıllardır konuşulduğunu belirterek, "Silahlı Kuvvetler içindeki hantal yapı, bürokrasi, asli görevleri dışında Genelkurmayın birçok işle uğraşması. İşte hastane işletmesi, fabrika, tersane, atölye... Bunların harbe hazırlıkla, ülke savunmasıyla doğrudan bir işi yok. Bunlar da ihtiyaçtır, bunlar da yapılacak ama bunları Milli Savunma Bakanlığı rahat yapar." ifadelerini kullandı.