Başbakana sigara ile mücadele ödülü

DSÖ Başbakan Erdoğan'a Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülü verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülü verildi.

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada kendisine bu ödülü veren DSÖ yetkililerine teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Bu ödül tütünle mücadelede bize çok daha farklı bir şevk ve heyecan verecek. Zaten yüzde 90'ları aşmış desteği daha da güçlendirecektir. Şunu da tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum. Birçok Avrupa ülkesinde çok yoğun sigara kullananlara 'Türk gibi sigara içiyor' deyimi geçmişte kullanılıyordu. Bugün ise Türkiye birçok Avrupa ülkesine göre tütünle daha büyük bir hassasiyetle mücadele eden ortam meydana getirmenin gayretiyle gerçekten ciddi aşama kaydetti ve bu konuda başarı sağlayan bir ülke konumuna yükseldi."

"Terörden daha fazla kayıp verdiriyor"

Türkiye'nin tütün mücadelesinin böyle samimi, anlamlı bir ödülle belgelenmiş olmasının da kendilerini gururlandırdığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Daha önce de çeşitli vesilelerle de ifade ettim. Bütün veçheleriyle özellikle bu konuyu değerlendirdiğimizde sigara tüketiminin -bunun altını özellikle çiziyorum- terörden daha fazla kayıp verdirdiğini müşahede  ediyoruz. Bugün dünyada bilinen 50'nin üzerinde hastalık sadece sigara kullanımından dolayı ortaya çıkıyor. Dünyada yılda 5 milyon kişi, ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunun bir de pasif içicilik boyutu var. Zira sigara içenleri olduğu kadar çevresindekileri de ciddi şekilde etkiliyor. DSÖ'nün tahminlerine göre 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir