Başbuğ'un ”İletişim Toplantısı” 29 Nisan Çarşamba günü

Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuya ilişkin bilgiler verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un "İletişim Toplantısı" 29 Nisan Çarşamba günü yapılacak.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sayın Genelkurmay Başkanı'nın önümüzdeki hafta içindeki programına bazı ilave faaliyetlerin girme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle İletişim Toplantısı-2'nin 29 Nisan Çarşamba günü yapılması planlanmıştır."

21 terörist etkisiz hale getirildi

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, son iki hafta içerisinde 21 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Terörle mücadele faaliyetleri hakkında bilgi veren Gürak, TSK'nın vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için, bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini ifade ederek, TSK'nın, bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında; 3 Nisandan bugüne kadar toplam 65 iç güvenlik olayı meydana geldiğini bildirdi.

Bu olaylarda 10'u teslim, 8 ölü, 3 yakalama olmak üzere toplam 21 teröristin etkisiz hale getirildiğini dile getiren Tuğgeneral Gürak, bu dönem içinde de teslim olan terörist sayısındaki artışın dikkat çektiğini söyledi.

"Türk Milleti" tanımı açıklaması

Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un İstanbul'daki konuşmasında yer verdiği, Atatürk'ün "Türk Milleti" tanımına ilişkin yorumlar hakkında, "Bu tanımdan 'Türkiyelilik' gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmanın konuyu saptırmak anlamına geleceği" belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgi notunda şunlar kaydedildi:

"Türk milleti tanımını Mustafa Kemal Atatürk kendi el yazısı ile yazmıştır. Bu tanım, Prof. Dr. Afet İnan tarafından yazılan 'Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk'ün El Yazıları' kitabının ilk sayfasında da yer almaktadır.

Tanımın ana amacı 'Türk milleti' tanımının yapılması ve bu tanımın, kavramın etnik ve dini temellere dayanmadığının açıkça ifade edilmesidir. Tanım içindeki 'Türkiye Halkı' terimi de Atatürk tarafından bu nedenle kullanılmıştır.

Bu tanımdan 'Türkiyelilik' gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak; hem Atatürk'ün 'Türk Milleti' tanımını niçin yaptığını hem de 'ulus devlet' kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmak demektir. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz."

Operasyonlar sürüyor

Tuğgeneral Gürak, terörle mücadele faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için, bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, TSK'nın, bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında; 3 Nisandan bugüne kadar toplam 65 iç güvenlik olayı meydana geldiğini bildirdi.

Bu olaylarda toplam 63 el yapımı patlayıcı düzeneğinin, güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatın önlendiğini kaydeden Tuğgeneral Gürak, alınan tedbirlere rağmen, 14 Nisan 2009 tarihinde, Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü beldesi yakınlarında, bölücü terör örgütü tarafından yola tuzaklanan patlayıcı maddenin infilak etmesi sonucu, aracı ile köyüne gitmekte olan bir vatandaşın hayatını kaybettiğini ve aracının kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Dönem içinde yapılan istihbarat çalışması sonucunda, bir grup teröristin Şırnak ili Bestler-Dereler bölgesinde eylem hazırlığı içerisinde olduğu bilgisinin alınması üzerine bölgeye bir operasyon planlandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, icra edilen operasyon kapsamında; teröristlerle, 10 Nisan 2009 günü saat 20.20'de temas sağlandığını ve açılan ilk ateş sonucu, 2 personelin şehit olduğunu, bir personelin de yaralandığını hatırlattı.