Başçı: Alt sınırda indirim sinyali vermedik

TCMB Başkanı Erdem Başçı, "Faiz koridorunda ölçülü daralma, ROK'ta ölçülü artış aynı anda olacak. Faiz koridorunun alt sınırı yüzde 5'te, indirimle ilgili bir sinyal vermedik; şu anda da bir sinyal veremem" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, faiz koridorunun alt sınırında bir indirim sinyali vermediklerini açıkladı.

Başçı, Kocaeli Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen, "Para Politikaları" konulu konferansta yaptığı konuşmasının ardından soruları yanıtladı.

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst kısmında indirime gitmesinin, bankaların kredi maliyetlerine ne zaman yansıyabileceğine ilişkin bir soru üzerine Başçı, "Bunu gördük bile. Dün elime ulaşan veriye göre, kredi maliyetlerinde ortalamada ciddi bir düşüş var. Bankalar buna devam ederler. Biraz güven geldikçe, rekabet koşulları içerisinde de yavaş yavaş tekrar müşterilerin peşinden koşmaya başlarlar diye tahmin ediyorum ama bu yavaş olacak. Çok hızlı olmayacak. Fiyatlara kısmen şu anda yansıdı bile diyebiliriz" yanıtını verdi.

Başçı, "Merkez'in faiz koridorunun alt sınırında indirim yapıp yapmayacağına ilişkin bir soru üzerine Başçı, "Bu alt sınır yüzde 5 seviyesinde. Yüzde 5'te şöyle bir öneme sahip. Şu anda likiditeyi biraz bol verdiğiz için bankalar arası piyasa yüzde 5'de oluşuyor ve fazla para olursa da getirip Merkez Bankası'na 5'den satabiliyorlar.

Dolayısıyla önemli bir politika aracı. Onunla ilgili hiçbir sinyal vermedik. Ne enflasyon raporunda, ne politika kararında hiçbir sinyal vermedik. Şu anda da kurul üyelerinde izin almadan ben, hiçbir sinyal veremem" karşılığını verdi.

"Frenleri yavaş yavaş azaltıyoruz" 

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, ihracatın ne kadar başarılı olursa, iç talebin o kadar büyümesine izin verebileceklerini belirterek, "Frenleri yavaş yavaş azaltıyoruz. İhracat gelirleri ne kadar artarsa, iç talebin o kadar artmasına izin veriyoruz. Buradan söz veriyoruz" dedi.

Başçı, Türkiye'nin ılımı büyümesini sürdüreceğini belirten Başçı, 2013'ün, 2012'den daha iyi olabileceğini söyledi.

"Büyüme yüzde 4 yapmasa da yüzde 4'e yakın tamamlayabilir"

Türkiye'de 2013 yılında yüzde 4-5 büyüme olur diye düşündüklerini dile getiren Başçı, bu yıl ise büyümenin yüzde 4 yapmasa da, yüzde 4'e yakın tamamlayabileceği öngörüsünde bulundu.

Türkiye ihracatının bu büyüme hızlarına yakın bir büyüme hızının, gelecek yıl da devam etmesi halinde ihracatın artmaya devam edeceğini, orada çok ümitli olduklarını belirterek, "Gerçekten iş adamlarımızın esnekliğini, hızlı bir şekilde hareket edebilmelerini takdir ediyoruz. Türkiye'yi bu kurtarıyor. Çünkü biz cari açık veren bir ülkeyiz. İş adamlarımız ne kadar başarılı olursa bu konuda, ihracat ne kadar artarsa, biz de iç talebin büyümesine o kadar izin verebiliriz.

Merkez Bankası olarak, şu anda biliyorsunuz fren tarafında hep konuşuluyor. Frenleri yavaş yavaş azaltıyoruz. O kadar iç talebin büyümesine izin verebiliriz. Aksi halde, çok fazla salıversek o zaman iç talep inanılmaz canlanma potansiyeline sahip Türkiye'de ve o zaman cari açık hemen artar. O nedenle dikkatli gidiyoruz. İhracatçılarımız ne kadar başarılıysa, biz de iç talebi o kadar canlandıracağız. Buradan söz veriyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir