Başçı: Tedbirler amacına ulaştı

Aşırı hızlı kredi genişlemesine dönük alınan tedbirlerin amacına ulaştığını söyleyen TCMB Başkanı Başçı, "Yıllıklandırılmış kredi büyüme eğilimi, geçen yıl sonunda bulunduğu yüzde 50'nin üzerindeki seviyelerden, bugün itibariyle yüzde 10'a yakın seviyeler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB Başkanı Erdem Başçı, aşırı hızlı kredi genişlemesine dönük alınan tedbirlerin amacına ulaştığını söyledi.

"Finansal İstikrarın Enflasyon Hedeflemesine Dahil Edilmesi" konferansında konuşundan Başçı, yıllıklandırılmış kredi büyüme eğiliminin geçen yılsonunda bulunduğu yüzde 50'nin üzerindeki seviyelerden bugün itibariyle yüzde 10'a yakın seviyelere indiğini belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerin pek çoğunda olduğu gibi Türkiye'de de kısa vadeli sermaye akımlarındaki oynaklığın makro finansal riskleri nasıl artırabildiğine hep beraber şahit olduklarını ifade eden Başçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin 2010 yılının son çeyreğinden itibaren bol ve düşük maliyetli yurt dışı finansmanın etkisiyle ortaya çıkan aşırı hızlı kredi genişlemesi bu risklere bir örnek olarak ele alınabilir. Türkiye'de söz konusu riskleri sınırlamak amacıyla politika faizine ilave olarak 2 araç daha kullanmaya başladık. Bu araçlar faiz koridoru ve zorunlu karşılıklardır. Memnuniyetle belirtmek isterim ki aşırı hızlı kredi genişlemesi sorununa yönelik olarak aldığımız tedbirler amacına ulaşmıştır.

Yıllıklandırılmış kredi büyüme eğilimi, geçen yıl sonunda bulunduğu yüzde 50'nin üzerindeki seviyelerden, bugün itibariyle yüzde 10'a yakın seviyelere inmiş bulunmaktadır. Mevcut küresel konjonktürde ülkemizi dış şoklara karşı koruyacak en önemli ve önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi gereken gelişme budur."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir