Başçı'dan Erdoğan'a 130 sayfalık sunum

Merakla beklenen buluşmada MB Başkanı Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Ekonomik Gelişmeler" başlıklı 130 sayfalık sunum yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, dün kritik bir zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Başçı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlarından Yiğit Bulut ve Cemil Ertem’in de hazır bulundu.

Basına kapalı gerçekleştirilen kabul yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmenin ardından Saray'dan ilk olarak Erdem Başçı ayrıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise yaklaşık yarım saat daha Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kaldı.  

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 130 sayfalık sunum yaptı.  

130 sayfalık SUNUM'u bu linkten indirebilirsiniz

TCMB'nin internet sitesinden yayınlanan sunumda, piyasafaizlerini düşürmenin yolu olarak 4 madde sıralandı.

Bu maddeler arasında istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin, fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu  yer aldı. Son madde ise "Bu yolla enflasyon beklentileri ve enflasyon risk primi düşeceğinden piyasa faizleri kademeli olarak düşebilir" oldu.

Sunumda yatırımların faiz dışındaki "olumlu belirleyicileri" olarak güven ve istikrar yer alırken, olumsuz belirleyici olarak da belirsizlere yer verildi.

Yatırımların faiz dışındaki belirleyicileri arasındaki diğer maddeler ise şöyleydi:

1- Yapısal reformlar tasarrufları, geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracaktır

2- Bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabilecektir.

Sunumda yer alan bir başka önemli nokta da, para politikasının gelecekte gevşeme ihtimalinin, TL'nin değer kaybetmesine yol açacağı tespiti oldu. Sunumda para politikasının sıkılaşma ihtimalinin ise TL'nin değer kazanmasını sağlayacağı belirtildi.

TL'nin değer kaybetmesinin ithal mal fiyatları kanalından enflasyonda yükselişe yol açacağı da sunumda yer alan bir başka değerlendirmeydi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklama

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan da açıklama geldi.

Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Babacan ve Başçı ile görüşmesinde, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamının titizlikle muhafaza edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, tüm ekonomik birimler tarafından, sürecin yakından izlendiği, gerekli tedbirlerin alınmakta olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Babacan ve Başçı ile görüşmesinde, Türkiye'de ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğu işaret edildiği, güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar ile Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın faiz ve üretime yönelik hassasiyetleri üzerinde durulduğu" belirtildi.

130 sayfalık SUNUM'u bu linkten indirebilirsiniz