Basın Konseyi'nden 'haberleşme özgürlüğü' çağrısı

Basın Konseyi, "TBMM'de görev yapan tüm milletvekillerini, sadakat yemini ettikleri Anayasa'nın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine sahip çıkmaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Basın Konseyi, "torba tasarı"daki internetle ilgili düzenlemelere ilişkin, "Uluslararası bilişim dünyasının da dikkatle izlediği bu süreçte, TBMM'de görev yapan tüm milletvekillerini, sadakat yemini ettikleri Anayasa'nın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine sahip çıkmaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı. 

Yazılı açıklamada, yasa tasarısıyla Türkiye'nin yeni bir sansür tehdidiyle karşı karşıya olduğu savunularak, şu görüşlere yer verildi: 

"Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TİB'e, mahkeme kararı olmaksızın internet sitelerini kapatma yetkisinin verilmesi, demokrasi adına çok sakıncalı bir girişimdir. Uygunsuz içeriklere kimin hangi ölçülere göre karar vereceği konusundaki belirsizlikler, bir korku toplumu yaratılmasına yol açacaktır. İnternetle ilgili özgürlükleri bitirmeye yönelik yasa tasarısının, ilgili kurumlar ve STK'larla paylaşılmadan hazırlanması, mahkeme kararına bile gerek duyulmadan 4 saat içinde internet sitelerinin Bakanlık kararıyla kapatılması yetkisi kabul edilemez bir hukuksuzluktur."  

Basın Konseyi'nin, Kuzey Kore ve Çin gibi baskıcı ülkelerde görülen kısıtlamaları, ileri demokrasi iddiasındaki ülkeler için kesinlikle kabul edilemeyecek bir baskı aracı olarak gördüğü belirtildi. 

Açıklamada, şöyle denildi:  

"Özellikle genç neslin, çağın haberleşme teknolojilerinin dışında bırakılması sonucunu doğuracak bu çabaları, düşünce ve ifade özgürlüğüne indirilmek istenen bir darbe olarak görmekteyiz. Düşünce ve haberleşme özgürlüğünü engelleyecek her türlü düzenlemeye sonuna kadar karşı çıkmakta kararlıyız. Uluslararası bilişim dünyasının da dikkatle izlediği bu süreçte, TBMM'de görev yapan tüm milletvekillerini, sadakat yemini ettikleri Anayasa'nın haberleşme özgürlüğünü düzenleyen 22. maddesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Basın Konseyi olarak diyoruz ki; Türkiye'nin kısmen özgür ya da güvensiz ülke sayılmaması için internetime dokunma-özgürlüklerimi alma."  

Bu konularda ilginizi çekebilir