Başkan, internete filtreyi savundu

Filtre kullanımının talebe bağlı olacağını söyleyen BTK Başkanı Acarer, 'sansür' endişelerini gidermeye çalıştı, Ekşi Sözlük'e gönderilen uyarıyı ise 'rutin' olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İnternet abonelerinin şu anda kullandığı sistemi kullanmaya devam edebileceğini, isteyen abonenin ise 'güvenli internet profiline' geçebileceğini duyuran Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Şu andaki konumunda kalmak isteyenlerin herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor" dedi. Kullanıcılar arasında büyüyen 'sansür' korkusunu da gidermeye çalışan Acarer, 40 milyon internet kullanıcısını izlemek gibi bir görevlerinin olmadığını söyleyerek faaliyetlerini savundu. Başkan Acarer, Ekşi Sözlük'e gönderilen e-postanın ise 'rutin bir uygulama' olduğunu söyledi.

Acarer, BTK Bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ile kurumun merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Ağustos ayında uygulamaya konulanacak Güvenli İnternet Hizmeti'ne ilişkin basın yayın organlarında çeşitli eleştiri ve yorumların yer aldığını anımsatan Acarer, bunların haksız yere yapıldığını savundu. Güvenli İnternet Hizmeti'nin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunu şubat ayında aldığı bir kararla hayata geçirildiğini anlatan Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anki internet yapısını standart profil diye tanımlarsak Güvenli İnternet Profili mevcut yapıya getirilen bir ilavedir. Uzunca zamandır değişik kullanıcılardan gelen talep üzerine bu düzenleme ortaya çıktı. İnternet servis sağlayıcılarla yapılan görüşmeler neticesinde bu düzenlemeyi yaptık. Şu anda kullandığı sistemi isteyen abone kullanmaya devam eder, isteyen abone de güvenli internet profiline geçer.

Şu andaki konumunda kalmak isteyenlerin herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor. bir abone Güvenli İnternet Profilini kullanmak istiyorsa o zaman o kullanıcı işlem yapacak. Güvenli İnternet Profilini seçen 'çocuk, aile ve yurt içi' profillerinden birini tercih edecek, herhangi birini işaretlemeyen aile profilini seçmiş sayılacak."

Filtre kullanımı talebe bağlı, 'ücretsiz'

Güvenli İnternet uygulaması konusunda basın yayın organlarında yer alan eleştirileri anlamakta güçlük çektiğini ifade eden Acarer, bu hizmetin tüketici lehine olduğunu söyledi. "Buradaki konu herhangi bir kısıtlama, filtreleme değildir" diyen Acarer, isteyen abonelerin bu hizmetten yararlanacağını kaydetti.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Acarer, bir soru üzerine, şu andaki internet kullanıcılarının tümünün standart profilde yer aldığını söyledi. Acarer, "Şu andaki kullanıcılar hiçbir yere başvurmazsa böyle devam edecek. 22 Ağustos'tan sonra da aynen devam edecek" diye konuştu.

Uygulamada en dar profilin "Çocuk" olduğunu, bunu "Aile" ve "Yurt İçi" profillerinin izlediğini anlatan Acarer, özellikle engellenen sitelerin yüzde 40'ını oluşturan çocuk pornosu içeriklerinin yurt dışı sitelerden kaynaklandığını, "Yurt İçi" profilinde bu tür içeriklerin yer almayacağını bildirdi.

Güvenli İnternet Hizmetinde profiller arasında geçişte herhangi bir fiyat farkı olup olmayacağı şeklindeki soruya da Acarer, internet hizmeti fiyatlarının BTK tarafından belirlendiğini ancak bu profiller arası geçiş için hiçbir ücret alınmayacağını kaydetti.

Mevcut sistem çalışmadı

Başka bir gazetecinin "Filtreleme zaten kullanılıyor? Neden bu sistem devreye konuluyor?" sorusu üzerine Acarer, "Filtreleme çok iyi çalışmadı. Bize gelen şikayetler filtrelemenin çalışmadığı yönünde" dedi.

Acarer, "Standart abonelerin olağan şüpheli haline geleceği ve BTK bünyesindeki veri tabanında izleneceği" yönündeki görüşü değerlendirirken, "BTK'da böyle bir veri tabanı yok. Türkiye'de 9,5 milyona yakın internet abonesi, 40 milyon internet kullanıcısı var. Bizim bunları veri tabanında izlemek gibi bir görevimiz yok. Bu işi nasıl yaparız? Böyle bir veri tabanını, trafiği nasıl kontrol edebiliriz?" ifadelerini kullandı.

TİB'in de telefon dinlemesi yapmadığını yıllardır anlatmaya çalıştıklarını belirten Acarer, "Bir takım senaryolar üretiliyor, tıpkı telefon dinlemelerinde olduğu gibi" dedi.

70 bin mail gönderildi

İnternet Daire Başkanı Şen ise Türkiye'de 2 bine yakın servis sağlayıcı bulunduğunu ve 3,5 yıldır bunlarla iletişim halinde olduklarını anlattı. İnternet içeriğinin düzenlenmesinin kanuni görevleri olduğunu anımsatan Şen, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda şikayet edilen içeriklerle ilgili bugüne kadar 70 bin bildirim maili gönderdik. Bunların 62 bininde sorun bulunarak içerik ilgili siteden çıkarıldı. Bazı günler gönderdiğimiz mail sayısı bini, geçen hafta ise 10 bini buldu. Bize gelen şikayet üzerine ilgili servis sağlayıcıya mail gönderiyoruz. Onlardan şikayete konu olan içeriği incelemelerini istiyoruz. Aynı anda biz de inceleme yapıyoruz. Eğer içeriğin çıkarılması gerekiyorsa çıkarılıyor, yoksa kalıyor. Bu bir tür öz denetim işlemi. Yoksa yasaklama, sansürleme, 'bu kelimeler bir daha kullanılmayacak' diye bir şey yok."

Avustralya örnek almış

Şen, Güvenli İnternet Hizmeti konusunda karar almadan önce ülkelerle görüşmeler yaptıklarını, Avustralya'da 110 milyar dolar maliyetle sunulan filtreleme uygulaması etkin çalışmadığı için, bu ülkenin Türkiye'nin Ağustosta uygulamaya sokacağı bu sistemi örnek aldığını belirtti.

"Filtrelemenin aşılması ve engellenen sitelere erişilmesi durumunda bir ceza uygulanacak mı?" şeklindeki soruya Şen, "Filtrelemenin aşılması halinde herhangi bir cezai işlem yapılmasına ilişkin karar yok" yanıtını verdi.

Ekşi Sözlük'e gönderilen posta

"Ekşisözlük" internet sitesine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Şen, şunları söyledi:

"Şikayetleri incelemeleri için yer sağlayıcılara mail gönderiyoruz. Bu sayede biz ve onlar aynı anda inceleme yapıyoruz. 21 Nisan'da Ekşisözlük'e de mail gönderdik. 10 civarında sitede ile Ekşisözlük'te ilgili içeriklerde sorun olmadığını kısa bir sürede, 2 saat içerisinde belirleyip tekrar mail attık ve 'listede şunları yok sayabilirsiniz' dedik. Bu, şu ana kadar binlerce defa yaptığımız bir işlem. Ekşisözlük'e daha önce de bu tür mailler gönderdik."

Geçtiğimiz hafta içinde alan adları içinde geçen 138 kelimeyi 'sakıncalı' bulan BTK ve TİB, internet kullanımına getirilecek sınırlama ile ilgili kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Türkiye'nin ismi, son haberlerle internet özgürlüğünde Küba, Çin ve İran'la birlikte anılmaya başladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir