Başkanlık sistemi sola iktidar şansı getirir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, başkanlık sisteminin sola iktidar şansı vereceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "İki sistemi yan yana yazsak. Birine A, birine B desek. Özelliklerini yan yana koysak, halka sorsak. Ben eminim ki halkın yüzde 50'den fazlası, hangi sistem olduğunu bilmeden başkanlık sistemini seçecektir" dedi.
Bozdağ, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nde düzenlenen "Hükümet Sistemi Arayışları ve Başkanlık Sistemi" konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, dar bölge seçim sisteminde etkin denetim imkanı olduğunu kaydetti.
 
Parlamenter sistemde dar bölge seçim sisteminin, sistemi tamamen tıkayacağını belirten Bozdağ, "Başkanlık sisteminde, etkin bir denetim açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
 
Milletvekilinin gücünü halktan aldığında, yasamayı daha gür denetleyeceğini ifade eden Bozdağ, hem yasamada hem denetimde daha etkin yapıya Türkiye'nin ihtiyaç duyduğunu, Türkiye'deki parlamenter sistem ve uygulamasının, buna izin veren yapıda olmadığını söyledi.
Türkiye'de 90 yılda 61 hükümet oluşurken, ABD'nin başkanlık sistemine 224 yıl önce geçmesine rağmen Obama'nın 44. başkan olduğuna değinen Bozdağ, "İstikrarlı bir yapı olmuş olsaydı, 61. hükümetin Türkiye'de iş başına gelmesi için seçim 5 yılda bir yapılsa 305 yılın geçmesi, takvimin 2228'i göstermesi lazım. 4 sene olduğunda ise takvimin 2167'yi göstermesi lazım" diye konuştu.
Bozdağ, siyasi istikrarı parlamenter sistemin kendisinin zorunlu olarak tesis etmediğini belirterek, başkanlık sisteminin istikrarı doğrudan doğurduğunu kaydetti.
 
"Vekillerin istifa tehdidi altındaki bir iktidar güçlü olamaz"
 
Bekir Bozdağ, "AK Parti her zaman iktidarda kalacak, sürekli devam edecek diye bir kural yok. Yarın başkaları gelebilir, yeniden Türkiye koalisyonlara dönebilir, başka yapılar ortaya çıkabilir. Biz, Türkiye için güçlü bir sistem kuralım ki, bu sistem kendisi doğrudan siyasi istikrarı ortaya çıkarsın" dedi.
Vekillerin istifa tehdidi altındaki bir iktidarın güçlü olamayacağını vurgulayan Bozdağ, "Siz politika ortaya koyuyorsunuz, medya rahatsız, sermaye rahatsız, bazı güç odakları rahatsız. 'Bu hükümet gitsin' dendiğinde operasyon düğmesine basıldığında, bakıyorsunuz gazete manşetleriyle veya başka tehdit unsurlarıyla patır patır istifalar oluyor" dedi.
Bozdağ, AK Parti'nin milletvekili sayısının "söz konusu güçlerin" operasyon yapmasına yetecek nitelikte olmadığını ve her yapılan ankette halkın desteğini en yüksek noktada tuttuğunu dile getirerek, "Pek çok girişim başarısız olduğu için başka tür yollara tevessül edildiğini, Türkiye devam eden davalardan çok iyi biliyor. Onun için güçlü iktidar ancak başkanlık sisteminde çıkıyor. İktidarı sandıkta halk belirliyor, iktidara gelen başkan 4 veya 5 yıl çalışmasını yapıyor. Değiştirmesi gerekiyorsa, sandıkta da halk değiştiriyor" diye konuştu.
Demokraside "hesap sorma" ve "hesap verme"nin en önemli unsurlar olduğunu belirten Bozdağ, başkanlık sisteminde hesabı soracak olanın halk, hesabı verecek olanın başkan olduğunu söyledi.
 
"Başkanlık sistemi gelirse, sol da iktidar olabilir"
 
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, başkanlık sisteminin, halkın asgari yüzde 51'inin oyunu alana yürütme yetkisini verdiğine değinirken, şöyle devam etti:
"Yüzde 51'i kucaklayacak politika üretemeyen siyasetçiler karşı çıkıyorlar. Marjinal bir fikir, 10-15 kişilik, gürültüsü çok veya 100 kişilik, 1000 kişilik başka yapılar var. Yüzde 5, yüzde 10 politika üretip yüzde 50'nin, yüzde 60'ın sevgisini, saygısını kazanma gibi derdi yok. Öyle olunca, 'Başkanlık sistemi gelirse bizim düşüncemiz bir türlü başkan olamaz, iktidar olamaz' diyor. Bir ülkenin yüzde 51'i yanlışta ittifak etmez. Tarihin hiçbir döneminde de böyle bir örnek yok.
Türkiye'de sol siyaset parlamenter sistem içinde tek başına iktidar imkanını 1950'den bu yana bulamadı. Bundan sonra olabilir mi? Parlamenter sistemi içinde benim inancım, kesinlikle bulamaz. Onlar düşünüyorlar ki 'Başkanlık sistemi gelirse biz hiç olamayız' diye düşünüyorlar. 'Parlamenter sistemde arada derede, 28 Şubat'ta, 27 Nisan'da bir şey bulabiliriz' diyorlar. Ben de tam tersi diyorum. Başkanlık sistemi gelirse, Türkiye'de solun da iktidar olma şansı var."
 
"Atatürk dönemi fiilen başkanlık dönemidir"
 
Başkanlık sisteminin güçlü liderler ortaya çıkardığını belirten Bozdağ, "Bana göre Atatürk dönemi fiilen başkanlık dönemidir. Atatürk hayattayken, bu ülkede başbakanlık yapanların isimlerini hatırlayan var mı? İnönü hariç. İnönü dönemi de başkanlık sistemidir. İnönü cumhurbaşkanıyken, bu ülkenin başbakanlarını hatırlayan var mı? 1950'den sonra sistemin Çankaya'dan başbakanlığa doğru evrildiğini görüyoruz. 50-60 başkanlıktır ama başkan Menderestir. Bizim geçmişimizde bunun örneklerini görüyoruz" diye konuştu.
Bekir Bozdağ, başkanlık sisteminin doğru tartışılmasının, verilerinin ortaya konmasının Türkiye'de bu sistemin kabulü noktasındaki çekinceleri ortadan kaldıracağına inandığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İki sistemi yan yana yazsak. Birine A, birine B desek. Özelliklerini yan yana koysak, halka sorsak. Ben eminim ki halkın yüzde 50'den fazlası, hangi sistem olduğunu bilmeden başkanlık sistemini seçecektir. Hatta başkanlık sistemine karşı olanların bugün yüzde 50'sinin dahi 'Başkanlık sistemi Türkiye için daha iyidir' noktasında bir tercihi olacağını düşünüyorum. Çünkü bu sistem tartışmalarının biraz da Türkiye'nin ideolojik kabullerinden kaynaklı sorunlar nedeniyle sağlıklı gitmediğine inanıyorum."