Başkent Doğalgaz ihalesi bugün

Şirketin yüzde 80 oranındaki 560 bin hissesi satış yöntemiyle özelleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirme ihalesi, bugün gerçekleştirilecek.

Dev şirketlerin ilgilendiği ihaleye, 7 şirket teklif vermişti.

Hafta başında yapılan elektrik dağıtım ihalelerinde rakip olan Kazancı Kardeşler, bu ihalede de yine rakip olacaklar. Çekişmeli geçmesi beklenen ihaleye teklif veren firmalar arasında Meka, MMEKA Makina İthalat Paz. ve Tic. A.Ş., Aksa Doğalgaz A.Ş., Yıldızlar SSS Holding A.Ş., Fernas İnşaat A.Ş., Akfen Holding A.Ş., Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Tic. A.Ş., Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş. bulunuyor.

Yüksek fiyat elde edilmesi beklenen ihalede, ilk ihalede elde edilen 1,6 milyar dolarlık fiyatın yakalanabileceği belirtiliyor.

İhaleyle, şirket sermayesi 700 milyon lira olan Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin yüzde 80 oranındaki 560 bin hissesi satış yöntemiyle özelleştirilecek.

İlk ihale

Öte yandan, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti.

En yüksek teklifi veren her iki şirketin de yükümlülüklerine yerine getirememesi üzerine ihale iptal edilmişti. Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakte çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirileceği karara bağlanmıştı.

Kararla söz konusu hisselerin başka bir işleme gerek olmadan ve bedel alınmaksızın ÖİB'ye devredildi, şirketin belediye ile olan ilişkisi kesilerek ÖİB'ye bağlandı ve söz konusu hisselerin satış yöntemiyle satılması için özelleştirme işlemlerine başlandı.

Bu arada, ÖİB tarafından özelleştirme neticesinde elde edilen gelirlerden, özelleştirme giderlerinin düşülmesinin ardından, BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçların ödemesi yapıldıktan sonra, arta kalan tutar belediyeye aktarılacak. Özelleştirme işlemleri iki yıl içinde tamamlanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir