Başkent Doğalgaz, karını yüzde 50 artırdı

Nisan sonunda özelleştirme ihalesi yapılacak olan Başkent Doğalgaz, 2010'da 31 milyon lira olan karını, yüzde 50'nin üstünde arttırarak, 2011 yılında 46,6 milyon lira kar açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA  -  Nisan sonunda özelleştirme ihalesi yapılacak olan Başkent Doğalgaz, 2011 yılını 46,6 milyon liralık karla kapattı.
Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Halil İbrahim Kırşan yaptığı açıklamada, 2009 yılından itibaren özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve Türkiye'nin ikinci büyük doğal gaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin, 2010 yılında 31 milyon lira olan karını, yüzde 50'nin üstünde arttırarak, 2011 yılında 46,6 milyon lira kar açıkladığını bildirdi.
Abone sayısının da geçen yıl yüzde 13'ü aşan artışla 1 milyon 340 bine ulaştığını kaydeden Kırşan, Başkentgaz abonelerinin yüzde 95'ini mesken abonelerinin, yüzde 5'ini ise sanayi abonelerinin oluşturduğunu söyledi. Kırşan, doğalgazın yüzde 65'lik kısmının mesken abonelerine, yüzde 35'lik kısmının ise sanayi abonelerine dağıtıldığını kaydetti.
Kırşan, Başkentgaz'ın 2010 yılında 1,8 milyar metreküp olan gaz satışının ise geçen yıl yüzde 97'lik rekor artışla 3,6 milyar metreküpe ulaştığını ifade ederek, 2010 yılı şubat ayında Baymina Enerji Santrali ile BOTAŞ bünyesinde bulunan ve 25 adet serbest tüketiciyi besleyen Yapracık RMS-A'nın, Başkent Dağıtım lisans kapsamına dahil edildiğini hatırlattı.
Ankaraya temiz hava
Genel Müdür Kırşan, Başkentgaz'ın şebeke altyapısının 1988-2011 yılları arasında yapılan yatırımlarla 9 bin kilometreye ulaştığını, mücavir alan sınırları içerisinde yer alan tüm ilçelere doğal gaz hizmeti verildiğini ve altyapı şebekelerine monte edilmiş bin 143 basınç düşürme istasyonu ile başkente güvenli, emniyetli ve sağlıklı bir doğal gaz arzı sunularak, Ankara'nın temiz bir havaya sahip olmasına katkıda bulunulduğunu anlattı.
Yeni hat döşeme çalışmalarının yanı sıra 1930'lu yıllarda döşenen eski hava gazı şebekelerinden kalan ve hala kullanılmakta olan toplam 280 kilometrelik servis hattının 100 kilometrelik kısmının yenilendiğini, geri kalan eski hava gazı hatlarının da 2012 yılı içerisinde yenilenmiş olacağını kaydeden Kırşan, "Yapılan bu yatırımlarla, Ankara'nın doğal gaz şebekesi iyice güçlendirilmiş olacak" dedi.
80 milyon liralık yatırım
Kırşan, söz konusu alt yapı yatırımları için, 2010 yılında yaklaşık 45 milyon lira yatırım gerçekleştirildiğini, BOTAŞ'tan devralınan Baymina Enerji Santrali ve Yapracık RMS tesisleri için de BOTAŞ'a 35 milyon lira ödemede bulunulduğu dikkate alındığında, Başkentgaz'ın 2010 yılında toplam 80 milyon lira yatırım yaptığını söyledi ve "Başkentgaz'ın 2010 yılında yaptığı bu 80 milyon liralık yatırım dikkate alındığında, açıklanan 46.6 milyon liralık kar daha anlamlı olacak" dedi.
2037 yılına kadar dağıtım lisansına sahip Başkentgaz'ın 2017 yılına kadar dolar cinsinden sabitlenmiş tarife yapısı bulunduğunu kaydeden Kırşan, şöyle devam etti:
"Başkentgaz Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü'nden olan alacakları konusunda her iki kurumla mutabakat sağlayarak alacaklarını bir protokole bağladı ve Başkentgaz'a doğal gaz tedariği sağlayan BOTAŞ Genel Müdürlüğüne olan tüm borçlarını da ödedi.
Başkentgaz'ın bu noktaya ulaşmasında şüphesiz son iki yılda yapılan çalışmaların büyük bir rolü bulunuyor ve en önemlisi özelleştirme sürecinde bulunan bu şirkette düzgün işleyen bir sistemin kurulması, kurumsallaşmaya çok büyük önem verilmesi, gereksiz harcamaların kontrol altına alınması, yatırım maliyetlerinin düşürülerek güçlü bir finansman yapısına sahip bulunması ve verimliliğe önem verilmesi bu başarının temel dinamiklerini oluşturuyor."
Bu konularda ilginizi çekebilir