Başkentte akayakıt zamlarına protesto

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar, "Yurt dışına 1 TL'ye satılan benzini 4 liraya alıyoruz bu soygunculuk" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tüketici Hakları Derneği üyeleri, akaryakıttan alınan vergileri protesto etti. Tüketici Hakları Genel Başkanı Turhan Çakar, akaryakıtta rafineri fiyatlarının düşmesine rağmen benzin fiyatlarının artığını ileri sürerek, "Kendi ülkemizde üretilen benzin yurt dışına litrede 1 TL'ye satılırken, yurt içinde 3 lira 96 kuruşa satılması halkın nasıl soyulduğunun açık bir göstergesidir" dedi.

Yüksel Caddesi'ndeki insan hakları anıtı önünde toplanan dernek üyeleri burada bir skeç de sahneledi. Üyeler üzerinde "Petrol tekeliyle hükümet" yazılı vampir ve kedi kadın figürlerini canlandırdı. Akaryakıt zamlarını temsil eden kötü karakterler, işçilerin, çiftçinin ve memurun üzerine saldırdı.

Açık açık soyuluyoruz

Grup adına konuşan Tüketici Hakları Genel Başkanı Çakar, 95 oktan benzinde 8 Temmuz 2008'de dağıtım nakliye ve bayi karı toplamının  39 kuruştan, 31 Ocak 2011'de 37 kuruşa düştüğünü belirtti. Bu durum karşısında benzin ve motorin fiyatlarının düşmesi gerekirken neden arttığını soran Çakar şöyle konuştu: 

"Böyle olunca bir litre benzin fiyatı 8 Temmuz 2008'de 3 lira 55 kuruştan, 31 Ocak 2011'de 3 lira 96 kuruşa yükselmiştir. Benzinde daha da ilginç bir durum yaşanmaktadır. Ülkemizde üretilen benzinin tüketilmeyen yarısı yurt dışına litrede 1 TL'ye satılmakta, yani ihraç edilmekte. Kendi ülkemizde üretilen benzinin yurt dışına litrede 1 TL'ye satılırken, yurt içinde 3 lira 96 kuruşa satılması halkın ve tüketicinin nasıl soyulduğunu ve kanının nasıl emildiğinin çok açık bir göstergesidir."

Grup, basın açıklamasından sonra dağıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir