Başvurular bugün bitiyor

Yeniden yapılandırılan borç önceki gün itibariyle 53 milyar TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Vergi ve sosyal güvenlik primlerinin yanı sıra, idari ceza ve dava dosyalarını da kapsayan Cumhuriyet tarihinin en büyük uzlaşma ve ödeme kolaylığı düzenlemesinde verilen ek süre kapsamındaki başvurular bugün sona eriyor. Yapılandırma için başvuranlar ilk ödemelerini bir ay içinde yapacaklar.

Yasa gereği Bakanlar Kurulu'nun ikinci bir uzatma yetkisi bulunmuyor. Torba yasa olarak TBMM gündemine gelen düzenleme kapsamındaki toplam alacakların 100 milyar TL dolayında olduğu tahmin ediliyordu.

Yeniden yapılandırılan kısım önceki gün itibariyle 53 milyar TL dolayındaydı. Böylece, toplam kamu alacağının yarısından fazlası yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

Kamunun yeniden yapılandırmaya konu olması nedeniyle bu tutar üzerinden ödeme kolaylığında seçilen yola göre yüzde 20 ile 50 arasında tahsilinden vazgeçtiği tutar bulunuyor. Yine seçilen ödeme türüne göre kamunun doğrudan tahsil edeceği tutar da üç yıla kadar uzayacak.

Yasayla borçlulara, 2 ayda bir ödemek kaydıyla 18 taksite kadar genişletme imkanı verilmişti. Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, ödeme kolaylığının son gününde de çok sayıda vatandaşın başvuru yapacağını düşünerek hazırlık yaptığı belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önceki gün yaptığı açıklamada, vergi ve Maliye tarafından tahsil edilen diğer alacaklar için Gelir İdaresi Başkanlığı'na 4.7 milyon kişinin 5.2 milyon dosya ile başvurduğunu ve yeniden yapılandırılan borcun 31.5 Milyar TL'ye ulaştığını açıklamıştı.

SGK için ise başvuran kişi sayısının 1.7 milyon kişiye ulaştığı, yapılandırılan borcun ise 20.8 milyar TL dolayında olduğunu açıklamıştı. SGK ve Gelir İdaresi dışında, borç yapılandırma kapsamında belediye alacakları ile elektrik borçları da bulunuyor. Bu tür borçlarla ilgili bilgilerin başvuruların tamamlanmasından sonra hesaplanacağı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir