Bataklık sorununu dünyanın en iyileri çözecek

Üçüncü havalimanının yapılacağı yerin altının bataklık çıkması, ihaleyi kazanan konsorsiyumu harekete geçirdi. Konsorsiyum sorunu çözmek için dünyanın en iyi zemin etütçüleri ile çalışmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖNDER BARLAS

İstanbul'un üçüncü havalimanının yapılacağı yerin bataklık çıkması 22 milyar 152 milyon euro bedelle bu havalimanını yapma ve 25 yıl boyunca işletme hakkını alan Cengiz-Limak-Kolin-Mapa ve Kalyon İnşaat konsorsiyumunu harekete geçirdi. DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Üçüncü havalimanının yapılacağı yerin altının bataklık olduğu doğru. Ancak mühendislerin 'buraya havalimanı yapılamaz' yönünde hiçbir görüşü yok. Biz zaten kendimiz mühendis olduğumuz için her şeyi görüyoruz. Bizim de endişelerimiz olduğu için dünyadaki en iyi zemin etütçülerini çalıştırıyoruz orada. Sondajlarını yapıyoruz ve ona göre çözüm buluyoruz. Zor bir arazi ama biz her türlü önlemi alıp yapıyoruz" dedi. Özdemir, bu durumun kendilerine ekstra bir maliyet getirip getirmeyeceği yönündeki sorumuza ise "Tabii ki getirecek" yanıtını verdi.

Üçüncü havalimanı ile ilgili finansman paketini de ağustos veya en geç eylül ayında tamamlamayı planladıklarını söyleyen Özdemir, "Havalimanı inşaatında şu anda özkaynaklarla devam ediyoruz. 2017 yılında ilk etabı tamamlayacak ve havalimanını hizmete açacak şekilde tüm planlamalarımızı yapıyoruz. Sanıyorum gelecek yıl havalimanındaki bina inşaatlarına başlamış oluruz" dedi.

Projeye daha şimdiden yerli yabancı bir çok şirketin ilgi gösterdiğini belirten Özdemir, "Ortak olmak isteyenler var. Ancak biz ihaleyi kazanan 5 ortaklı konsorsiyum olarak projeyi yapmak ve tamamlamak istiyoruz. İlk fazın finansmanını da en geç eylüle kadar tamamlarız" dedi.

İnşaat sahasındaki dolgu malzemesinin nereden geleceği ve burada Kanal İstanbul projesinden gelecek hafriyatın kullanılıp kullanılmayacağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Özdemir, "Bizim çok acele olarak bu inşaatı yapmamız lazım o projeleri bekleyecek zamanımız yok. Bu dolguyu kendi içinde yapacağız" diye konuştu.

İlk etapta havalimanında yaklaşık 6.6 milyar euroluk yatırım planlanırken bunun 2.3 milyar euroluk kısmı konsorsiyum üyesi beş şirketin koyacağı özkaynak ile 4.3 milyar euroluk kısmı ise proje finansmanı şeklinde sağlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir