Batı Akdeniz, ihracatta 1 milyar dolara dayandı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, bölgede bu yılın ilk 8 aylık döneminde ihracatın 955 milyon doları aştığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan bölgede 8 aylık dönemi kapsayan ihracatta, önceki yıla göre yüzde 10,6 gerileme yaşandığını kaydetti.  

Söz konusu dönemde Batı Akdeniz'den 955 milyon 686 bin 340 dolarlık ihracat yapıldığını belirten Satıcı, en fazla ihracatın 315 milyon 176 bin 109 dolar ile yaş sebze ve meyve sektöründe gerçekleştirildiğini ifade etti.  

Satıcı, söz konusu dönemde madencilik ürünleri ihracatının yaklaşık 234 milyon dolara yükseldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Bölge ihracatının önemli sektörlerinden kimya, 8 aylık dönemde 94 milyon 369 bin 366 dolar ihracat gerçekleştirdi. Batı Akdeniz'in yıldızı parlayan sektörlerinden ağaç ve orman ürünleri ise 81 milyon 392 bin 988 dolar ihracat yaptı. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatı ise 35 milyon 342 bin 646 dolar oldu." 

'En fazla ihracat Rusya'ya yapıldı'

Rusya'nın, Batı Akdeniz'in en önemli ve büyük ihracat noktası olma özelliğini bu yıl da sürdürdüğüne dikkati çeken Satıcı, sadece ağustos ayında Rusya'ya 90 milyon 129 bin dolar ihracat yapıldığını kaydetti. 

Satıcı, yılın ilk 8 ayında Rusya'ya yaklaşık 188 milyon 79 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, Rusya'yı Çin, Almanya ve İran'ın izlediğini bildirdi.  

Dış pazarlarda küresel sıkıntılara bağlı olarak oluşan pazar daralmasının ihracat için olumsuz bir durum yarattığını anlatan Satıcı, "İhracat pazarlarımızı ve ihracat hacmimizi korumak için yurtdışı fuarlara katılım, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi ve alım heyetleri gibi çalışmalar gerçekleştiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.