Bayındır Hastanesi'nden yaşlılık bakımı kursu
Bayındır İçenköy Hastanesi'nin Green Park Bostancı Oteli'nde düzenlediği "Geriatrik Bireye Yaklaşım ve Hemşirelik Bakımı Kursu"nun ilk gününde Yaşlılık Bakımı konusunu çok yönlü ele alındı.
İSTANBUL – Bayındır İçerenköy Hastanesi tarafından düzenlenen "Geriatrik Bireye Yaklaşım ve Hemşirelik Bakımı Kursu"nda yaşlılık ve yaşlılık bakımı konusu çok yönlü ele alındı.
Green Park Otel Bostancı'da gerçekleştirilen kursun ilk gününde konuşan Bayındır İçerenköy Hastanesi Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, 65 yaş üstünün yaşlı olarak tanımlandığını anımsatarak, "Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 7.7'sini 65 yaş üstü oluşturuyor" dedi.
Gürpınar, Türkiye'de geleneksel aile yapısının değişmesine ve çekirdek aile yapısına geçişe paralel olarak yaşlılığa destek ve yaşlı bakımı konusunun gündeme geldiğini ifade ederek, yaşlılık bakımında kurumların önemli hale geldiğini dile getirdi.
Bayındır İçerenköy Hastanesi'nin "Yaşlı Dostu Hastane" patentine sahip olduğunu kaydeden Gürpınar, "Yaşlı Dostu Hastane" kavramının Türkiye'de giderek yaygınlaşmasını beklediklerini de söyledi.
Gürpınar, şöyle devam etti:
"Tıpkı 'Bebek Dostu' hastaneler gibi… Yaşlılık konusuna odaklanmamızın nedeni, 65 yaş üstünün kendine has özelliklerinin olması dolayısıyla uzman hekim, hemşire ve sağlık görevlilerine ihtiyaç duyuluyor."
Evde bakım hizmetleri de verdiklerini ifade eden Gürpınar, yaşlıların sosyal çevrelerinden ayrılmadan hayatlarını sürdürmeyi amaçladıklarını da dile getirdi.
Gürpınar, hastane olarak sağlıklı yaşlanma konusunda da 80'e yakın bilgilendirme toplantısı yaptıklarını da belirterek, ayrıca hastanede 3 yılda 6 bin civarında 65 yaş üstü hastaya hizmet verildiğini de söyledi.
Yaşlıların yüzde 90'ında bir kronik hastalık var
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Dövetaş da, geriatri biliminin insanların son dönemine kadar mutlu, sağlıklı ve verimli olmalarını amaçladığını belirtti.
Döventaş, Türkiye nüfusunun hızla yaşlandığını ve yaşlı nüfusunda yüzde 135 artış yaşandığını ifade etti.
Geriatri biliminin önemine vurgu yapan Döventaş, "Yaşlıların yüzde 90'ında bir kronik hastalık bulunuyor ve bazılarında ise birden fazla kronik hastalık mevcut" diye konuştu.
Sağlık çalışanlarının 65 yaş üstüne hasta olarak bakmaması gerektiğini de belirten Döventaş, yaşlılara multidisipliner bir anlayışla yaklaşılmasının önemine dikkat çekti.
Geriatri ekibinde doktor ve hemşirenin yanı sıra mutlaka sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve farmakolog bulunması gerektiğine de işaret eden Döventaş, Türkiye'de geriatri uzmanı doktor sayısının da 50'yi geçmediğin, bunun da yetersiz olduğunu söyledi.
"Kıdemli Vatandaşlarımız" ile gençleri bilinçlendirmek
Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Akdemir de, Türkiye'de nüfusun hızla yaşlandığını ve gençlerin yaşlılık konusunda duyarlı olmaları gerektiğini dile getirdi.
Akdemir, Türkiye genelinde bir Yaşlılık Platformu oluşturulduğunu ve kendisinin de koordinatörlüğünü yaptığını anımsatarak, "Kıdemli vatandaşlarımız ile gençleri bilinçlendiren toplantılar yapıyoruz" diye konuştu.
2023'te nüfusun yüzde 10'u yaşlı nüfus olacak
Türkiye nüfusunun yüzde 7.7'sinin 65 yaş üstü olduğunu anımsatan Akdemir, 2023'te nüfusun yüzde 10'unun yaşlı nüfus olacağını da kaydetti.
Akdemir, yaşlanan nüfusa ilişkin devletin sağlık, hukuk ve yaşam alanları konusunda gerekli tedbirleri almaması durumunda önümüzdeki dönemde ciddi sorunların yaşanabileceğine de işaret etti.
Yarın sona erecek kursta, "Geriatride Sık Rastlanan Kronik Sorunlar", "Psikolojik Boyut" ve "Evde Bakım Hizmetleri" de ele alınacak.
Kursa, Türkiye'nin pek çok ilinden 100'ün üzerinde hemşire katıldı.