Baykal: Referandum korkusu nedeniyle kaçıyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği konusunda 'Başbakan'ın bir kaçış havasına girdiğini' söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Anayasa değişikliği konusunda bir kaçış havasına girdiyse Başbakan, bilin referandum korkusundan dolayıdır. Çünkü referandum yapılırsa hiç kuşku yok milletin eline bu iktidara son verme fırsatı geçmiş olacaktır" dedi

Baykal, Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak CHP lideri Baykal, son günlerde yaşananların anayasa değişikliğine gitmeden önce bir seçimle Meclis'in yenilenmesi gerektiği gerçeğini ortaya çıkardığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Yaşananlar karşısında artık anlaşıldı ki anayasayı değiştirmeden önce bu Meclis'i değiştirmek lazımdır. Bu Meclis'te bir anayasa değişikliği yapmanın uygun, doğru olmadığı ortaya çıktı. Dünkü manzaraya bakın yeter. Grup halinde milletvekilleri bir başka sıralara doğru saldırı yapacak ve böyle bir meclisin içinden Türkiye'nin gelecek on yıllarını belirleyecek uyum içinde barış içinde yaşayacağımız bir anayasa çıkacak. Bu iş tamamdır artık. Bu Meclisin anayasayı değiştirmeyi siyaseten hak etmiş bir Meclis olmadığı ortaya çıktı. Ayrıca Mecliste 550 milletvekili var ama 608 tane fezleke var. Bu iş yatmıştır ve yatması gerekir. Önce seçim, seçimden sonra ortaya çıkacak tablo içinde umarım Türkiye'nin gerçek sorunlarına yönelik anlayışlar şekillenir, uyumlar sağlanır ve anayasa değişikliği gerçekleşir."

AK Parti'nin şu an gündeme getirdiği konular itibariyle anayasa değişikliği konusunda uzlaşmalarının mümkün olmadığını belirten Baykal, "Başbakan Meclis'ten anayasa değişikliğini geçirmekte güçlük olabileceğini söylüyor. Meclis'ten değil milletten geçirme konusunda güçlüğe sahip ve o nedenle cesaret edemiyor. Millet engeli onu çok kaygılandırıyor, düşündürüyor. Anayasa değişikliği konusunda bir kaçış havasına girdiyse Başbakan bilin referandum korkusundan dolayıdır. Çünkü referandum yapılırsa hiç kuşku yok milletin eline bu iktidara son verme fırsatı geçmiş olacaktır" diye konuştu.

Seçime gidilerek herkesin dersini alması gerektiğini ifade eden Baykal, anayasa değişikliğinin bunun ardından yeni mecliste gündeme gelmesinin doğru olduğunu savundu.

"Emasya'nın altında Sivas katliamı yatar"

Bu protokole yol açan deneyimin ardında Sivas'ta Madımak Oteli'nde yaşanan acı gerçeklerin yattı

Baykal, "EMASYA Protokolünün kaldırılmasını nasıl değerlendirdiğine" ilişkin soruyu yanıtlarken, "Bu protokolün kaldırılmasına yönelik tartışmalar bence ucuz bir siyasal gösteri olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor. Bu protokol yeni bir anlayışı devreye sokmuş değildir. Bu protokol var olan anlayışın düzenlemesidir. Kullanımıyla ilgili toplumumuzu tedirgin edecek bir tatbikata rastlamadık öyle bir şey yok" diye konuştu.

Bu protokole yol açan deneyimin ardında Sivas'ta Madımak Oteli'nde yaşanan acı gerçeklerin yattığını ifade eden Baykal, "Umarım bir ihtiyaç ortaya çıkmaz çıkarsa, 'senin yetkin, benim yetkim' tartışması çıkmaz. Bu konunun kaldırılması şu anda kendisini dayatan bir ihtiyaçtan ortaya çıkmış değildir. Teşekkür ederiz, hayırlı olsun kutluyoruz. Bizim bunu atılım olarak kabul etmemiz mümkün değil. Bunu siyasi bir gösteri olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir