Bazı ülkeler bütçe açığı verirse, euro işlemez

Schauble, ortak para Euro kullanan ülkelerin borçlarını düşürmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, ortak para Euro kullanan ülkelerin borçlarını düşürmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Belçika'da Fransızca yayımlanan L'Echo gazetesindeki makalesinde, AB'nin borçlarını indirmemekte direnen üyelerine daha ağır yaptırımlar uygulamasını önerdi.

Schauble, "Eğer bazı ülkeler bütçe açığı vermeye ve Euroun istikrarı pahasına rekabet güçlerini azaltmaya devam ederse Avrupa Para Birliği işlemez" uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla Euro Bölgesi'nin oluşturduğu 750 milyar Euroluk kurtarma mekanizmasına, yüksek bütçe açıkları ve kamu borçları gibi "temel hatalar" düzeltilinceye kadar geçici bir önlem olduğunu belirten Schauble, "Fahiş açıkların indirilmesi için hazırlanan önerileri ısrarla reddeden ya da resmi istatistiklerinde manipülasyon yapan ülkelerin AB ortak bütçesinden alacakları katkı ve AB'deki oy hakları askıya alınmalıdır" dedi.

AB'nin Maastricht ekonomi kriterlerine göre üye ülkeler, milli gelirlerinin yüzde 60'ından fazla borçlanmamaları ve yüzde 3'ünden fazla bütçe açığı vermemeleri gerekirken bunu ihlal edenlere yönelik otomatik bir yaptırım öngörülmüyor.

AB Komisyonunun hesaplamalarına göre 2010 yılı itibariyle kamu borçlarının milli gelire oranı Yunanistan'da yüzde 140, İtalya'da yüzde 119, Belçika'da yüzde 99, İrlanda'da yüzde 97, Fransa ve Portekiz'de yüzde 83, İngiltere ve Macaristan'da yüzde 78 ve Almanya'da yüzde 76 düzeyinde bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir