BDP 2. Kadın Kongresi sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Kadınların öncülük ettiği bir çözüm sürecinin kan bedeli olmayacaktır. Kadınların el ele verdiği, yan yana olduğu, güçlerini birleştirdiği bir barış sürecinin kaybedeni asla olmayacaktır" dedi.

Kışanak, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda, partisinin 2. Kadın Kongresi'nde yaptığı konuşmada, önemli bir süreçten geçildiğini belirterek, sorunları barışçıl ve demokratik yöntemle çözmeyi denediklerini söyledi.
Çözülmesi gereken çok sorun olduğunu savunan Kışanak, "Diyorlar ki: 'Bu müzakere sürecinde ne alındı, ne verildi, neyin pazarlığı yapıldı?' Buradan tüm Türkiye kadınlarına sesleniyorum, hiçbir pazarlık sizin evlatlarınızdan daha kıymetli olabilir mi? Hiçbir şeyin pazarlığını yapmadık. Biz sadece ve sadece bu ülkede yaşayan herkes eşit olsun, özgür olsun, haklarını kullansın, akan kan dursun, barış olsun, çözüm olsun, herkes evladına kavuşsun istiyoruz" diye konuştu.
Kürt kadınlarının demokratik bir yaşamın güvencesi olduğunu ileri süren Kışanak, demokrasinin olmadığı bir yerde kadınların yaşam hakkının bile ortadan kalkacağını ifade etti.
Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Demokratik mücadeleye, demokratik kurtuluşa, barış ve çözüm mücadelesine biz kadınlar öncülük etmek istiyoruz. Türkiye'deki tüm kadınlara gelin birlikte el ele verelim, barışı, çözümü ve özgürlüğü hep beraber kazanalım diyoruz. Kadınların öncülük ettiği bir çözüm sürecinin kan bedeli olmayacaktır. Kadınların el ele verdiği, yan yana olduğu, güçlerini birleştirdiği bir barış sürecinin kaybedeni asla olmayacaktır."
Kadın haklarına ilişkin sorunların çözümü için ciddiyetle ve özveriyle mücadele edeceklerini anlatan Kışanak, kadınların zorla, küçük yaşta evlenmeye, berdel, kuma olmaya zorlanmaması gerektiğine dikkati çekti.
Kadına yönelik şiddetin erkeklerin de kendilerini sorgulaması gereken bir konu olduğunu dile getiren Kışanak, "Başka bir insana şiddet uygulamak acizliğin ve çaresizliğin ta kendisidir" dedi.

"Kadınlar bu sürecin içinde olmak zorunda"

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da kadınların çözüm sürecinin içinde olması gerektiğini vurgulayarak, kadınların çözümün muhatabı, öznesi olduğunu bildirdi.
Tuğluk, "Olası bir çatışmaya karşı tüm kadınları dur demeye çağırıyorum. Artık yeter diyoruz. Hiç kimse yaşamını kaybetmesin istiyoruz. Kadınlar büyük bir sorumlulukla bu sürecin içinde olmak zorunda. Bu topraklara barışı ve özgürlüğü bizim mücadelemiz getirecek. Bu topraklara barışı kadınların getireceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Kongrede, bazı sivil toplum kuruluşları ile yabancı misyon temsilcileri de konuşma yaptı.
Faaliyet raporu ve mali raporun okunup onaylanmasından ve BDP Kadın Meclisi üyelerinin seçiminden sonra kongre sona erdi.

Salonda bulunan Türk bayrağı ve Atatürk posterinin önüne terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile bazı kadın teröristlerin fotoğraflarının yer aldığı afişin asılması dikkati çekti.
Kadınların çoğunun yöresel kıyafetleriyle katıldığı kongrenin yapıldığı salona, kadının toplumdaki önemine ilişkin Türkçe ve Kürtçe afişler asıldı.