BDP: Ateşkesin bozulması, siyasi sonuçlar doğurur

Hükümetin İmralı'da yaptığı görüşmelerin içeriğini açıklamasını isteyen BDP lideri, dış politikasına ise "10 üzerinden 5" verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Terör örgütünün ilan ettiği ateşkesin bozulmasının 'siyasi sonuçlar doğuracağını, bunun bir siyasi tıkanıklığın işareti olacağını' söyleyen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin dış politika konusundaki karnesine ise, 'vicdanlı davranarak on üzerinden beş' verdi.

BDP Genel Başkanı Demirtaş ile Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Diplomasi Muhabirleri Derneği'nin (DMD) düzenlediği kahvaltıya katılarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, "terör örgütü PKK'nın ilan ettiği ateşkesin 1 Martta sona erip ermeyeceği" konusunda bilgisi sorulması üzerine, bu ateşkesin sona ermemesi için kamuoyu yaratılabileceğini, yaptıkları çalışmaların esas amacının ateşkesin bozulmaması olduğunu kaydetti.

Demirtaş, isteklerinin "kesinlikle çatışma olmaması" olduğunu belirterek, hükümetin kamuoyunu "milliyetçiliğe hazırladığı" suçlamasında bulundu. Demirtaş, "Mart ayında yeni bir değerlendirme yapılacağının açıklandığını, o süreçte gelişmelerin değerlendirileceğini" kaydederek, şunları söyledi:

"Ateşkes bozulursa yeni bir çatışma mı başlar, bunları bilmiyoruz. (...) Ateşkesin bozulması siyasi olarak sonuçlar doğurur. Bu siyasi bir tıkanıklığın olduğunun işaretidir."

Görüşmeleri paylaşın

Genel Başkan Yardımcısı Kışanak da "uzunca bir süredir, İmralı'da bir görüşme trafiğinin olduğunu" belirterek, "Hükümete bunu sormalı ve yanıtını istemeliyiz. Bu görüşmeler nedir, ne görüşüyorsunuz, nasıl bir çözüm programınız var? Bunu kamuoyu ile paylaşın" dedi.

Kışanak, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, "konuyla ilgili bilgi verdiğini, o yönden bir bilgi akışı olduğunu" kaydederek, "Ancak bu tarafta bir şey yok. Toplumda, niye görüşüyorsunuz diye bir refleks gösterilmediği bir ortama gelindi. Barışın sağlanması için görüşülebileceği konusunda bir ön kabul var. Hükümetin siyasi sorumluluk alarak, evet görüşüyoruz, barışı şöyle getirmek istiyoruz diye kamuoyunu bilgilendirmesi lazım" diye konuştu.

Gülten Kışanak, "1 Mart meselesinin de hangi argümanlar sonucu gündeme geldiğini bilmediklerini, bu görüşmeler sonunda barışa giden yolu açmak için tek taraflı eylemsizlik kararı alındığını, ancak programın ne olduğu, tıkanıklığın ne olduğunun bilinmediğini" söyledi.

Dış politika notu

DMD Başkanı Zeynep Gürcanlı'nın, "Dış politika konusunda hükümete on üzerinden kaç veriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Demirtaş, hükümetin, 2002 yılında iktidara geldiğinde dış politikadaki mevcut olanaklar açısından "son derece avantajlı olduğunu ve potansiyeller olduğunu" belirterek, geçmişle birlikte değerlendirerek objektif bir not verilebileceğini söyledi. "Hükümetin kendi ideolojik yaklaşımını dış politikada egemen kılmaya çalıştığını" öne süren Demirtaş, AK Parti'nin "kendi ideolojik kimliğini dış politikaya da yansıtmaya çalıştığını" iddia etti.

"Hükümete vicdanlı davranarak on üzerinden beş veriyorum" diyen Demirtaş, "Çalışsalardı, kopya çekselerdi, bunları bile yapmadılar. Türkiye'nin bütün olanaklarını kendi çıkarlarına yonttukları için başarılıdır demiyorum" diye konuştu.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak da "Genel Başkanı, not açısından çok bonkör bulduğunu" söyledi. Kışanak, "AB üyelik sürecinde, (Türkiye'nin notunun) sıfır değil, eksinin altında" olduğunu belirterek, AB üyelik sürecinde mesafe katedilmemesinin dış politika notunun yarısını götürdüğünü söyledi.

Kışanak, "AB'yi değerler bütünü olarak görüyorsak, bu değerlerle bütünleşmek gerekiyordu. Bu konuda katedilen mesafe sıfırın altındadır" diyerek, "Komşularla sıfır sorun politikasında da başarılı olunmadığını öne sürdü.

Başbakan, Ortadoğu'da başka bir ülkede aday olabilir

Kışanak, "Komşularla sıfır sorun politikasında, bu dört yıl sonrasında, biz sıfır çözüm görüyoruz. Ermenistan, Kıbrıs, Yunanistan... (...) En yakın ve en problemli alanlarda bile yol alınmamışsa, sıfır sorun diye çıkılan yerde, sıfır çözüm" dedi.

Gülten Kışanak şöyle konuştu:

"Ancak bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de artık Başbakanlık yapmasa, başka bir Ortadoğu ülkesine gidip aday olabilir, böyle mesafe katetti. Oradan bir puan verebilirim. Bu konuda gerçekten başarılıydı."

Kışanak, Irak'taki Kürtlerle kurulan ilişkiler açısından da bir puan vererek, hükümete "vicdanlı notunun on üzerinden iki" olduğunu kaydetti.

CHP ile ittifak arayışı

Demirtaş, seçim için CHP ile ittifak için herhangi bir temaslarının, böyle bir arayışlarının olmadığını kaydederek, CHP'den de bu yönde bir talep gelmediğini kaydetti. 

BDP Genel Başkanı Demirtaş, seçime "son ana kadar parti olarak girmenin hazırlığını yaptıklarını" belirterek, seçim barajını antidemokratik bir uygulama olarak eleştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir