BDP destekli adayların yolu açıldı

YSK, Tuncel ve Kışanak'tan sonra Leyla Zana ve Hatip Dicle'ye de adaylık yolunu açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bağımsız milletvekili aday başvuruları, YSK tarafından iptal edilen Leyla Zana ve Mehmet Hatip Dicle'nin, "Yasaklanmış haklarının bulunmadığı" kararını verdi. Tuncel ve Kışanak'ın ardından BDP'nin desteklediği iki adaya daha vekillik yolu açıldı.

Mahkemenin kararında, 5237 sayılı TCK'nın 53. maddesinde, "İşlenen suç dolayısıyla belli haklardan yoksun bırakılmanın" düzenlendiği belirtilerek, madde metninde, işlenen suç dolayısıyla hangi hakları kullanmaktan yoksun bırakılacağının belirlendiği ifade edildi.

Ancak bu hak yoksunluğunun süresiz olmadığı vurgulanan kararlarda, "Cezalandırılmakla güdülen asıl amaç, işlediği suçtan dolayı kişinin etkin pişmanlık duymasını sağlayıp tekrar topluma kazandırılması olduğuna göre, suça bağlı yoksunluklarının da belli bir süreyle sınırlandırılması gerekmiştir" denildi.

Kararda, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle, madde metninde söz konusu hak yoksunluklarının mahkum olunan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam etmesi öngörülmüştür. Diğer yandan 5237 sayılı TCK'da hak yoksunlukları süresiz olarak öngörülmediğinden memnu hakların iadesi benzeri bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu şekilde bir talep geldiğinde mahkemece yapılan işlem şartları oluştuğu takdirde yasaklanmış hakların bulunmadığının tespitinden ibarettir.

Diğer yandan Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin 5560 sayılı Yasa'nın 38. maddesi ile 5352 sayılı Yasa'ya 13/a maddesi eklenmiş ve yasak hakların geri verilmesi yeniden düzenlenmiştir."

Kararlarda, Zana ve Dicle'nin cezalarının, tahliye tarihlerinde infaz edilmiş sayıldığı belirtilerek, bu tarihlerden itibaren belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma cezası ve güvenlik tedbirleri sona ereceğinden, bu kişilerin, "Yasaklanmış haklarının bulunmadığının tespitine" karar verildiği ifade edildi.

Bu arada, mahkemeden karar metinlerini alan Zana ve Dicle'nin avukatı Mehmet Nuri Özmen, YSK'ya giderek müvekkilleri adına başvurusunu yaptı.

Tuncel'e adaylık yolu

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in avukatlarının başvurusunu değerlendirerek, milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını 6 ay hapse çevirip, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Tuncel'in avukatı Baran Doğan, yaptıkları başvuruyu değerlendiren İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, müvekkilinin milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasının 6 ay hapse çevrildiğini ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdiğini bildirdi.

Avukat Doğan, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre mahkum olunan ceza miktarı 1 yıl ve üstü olduğu takdirde seçilme yetersizliğinin tartışılabileceğini belirterek, bu kararın ardından, müvekkilinin seçilme yeterliliğinin tartışılamayacağını kaydetti.

Doğan, bugün kararla birlikte Yüksek Seçim Kuruluna başvuracaklarını bildirdi.

Kışanak, memnu haklarının iadesine ilişkin belge aldı

Öte yandan Eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Siirt'te bulunan Gültan Kışanak, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline ilişkin kararı üzerine memnu haklarının iadesi için İzmir 8. Ağır Mahkemesi'ne başvurduğunu belirterek, "İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinden aldığım belgeyi YSK'ya vereceğiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir