BDP, Diyarbakır'daki kemikler için araştırma istedi

BDP'li Tan, eski cezaevi çevresindeki kazılarda çıkan kafatası ve kemiklerle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır'da eski cezaevi çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan kafatası ve kemiklerle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Mecliste basın toplantısı düzenleyen Tan, Diyarbakır İçkale'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon projesi kapsamında elden geçirildiğini belirterek, "Bu alan, eski cezaevinin dış cephe duvarının hemen yanında. Halk arasında burası JİTEM, kontrgerilla merkezi olarak tanımlanıyor. Yapılan kazılarda cesetler çıkmaya başladı ve bugün itibariyle sayısı 19'a ulaştı" dedi.
Kazı alanına geçen hafta gittiğini, yalnız olarak incelemesine izin verildiğini anlatan Tan, kazı alanında, cesetlerin herhangi bir dini inanca göre değil, üst üste, yüzeyde, dar bir alanda ve gelişi güzel gömüldüğünü söyledi. Olayın üzerinden 15 gün geçmesine karşılık kamuoyuna tatminkar bir bilgi verilmediğini ifade eden Tan, şöyle konuştu:
"Halk arasında bölgede çok sayıda ceset olduğuna ilişkin iddia var. Kendilerinden haber alınamayan çok sayıda kayıp ve faili meçhul var. İnsanları alınıp götürüldüler ve bir daha kendilerinden haber alınmadı. Halkın ortak kanaati, bunların öldürülüp bir yerlere gömüldüğüdür. Alan, Diyarbakır'da bu tür operasyonların yapıldığı merkez olarak biliniyor. Aynı şekilde Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde de benzer cesetler çıkmıştır. Bu iş artık savcının veya Emniyet görevlisinin uygulamalarına, keyfine bırakılacak bir mesele değildir. TBMM mutlaka bu işe el atmalı. Topyekün bölgedeki iddialar Meclis tarafından soruşturulmalı. Bir heyet kurulmalı, heyetin elde edeceği bilgi ve belgeler doğrultusunda ciddi kazılar yapılmalı ve kazılarda mutlaka kamuoyunu tatmin edecek şekilde vicdanından, insafından ve adaletinden şüphe edilmeyen bilirkişiler olmalı. Tüm siyasi partilerin temsilcileri de burada bulunmalı. Türkiye'nin karalık tarihiyle yüzleşmesi ve demokratik cumhuriyete doğru gidebilmesinin önünün açılması gerekiyor."
Bu konularda ilginizi çekebilir