BDP: Geri gelirse tekrar göndereceğiz

BDP Grup Başkanvekili Buldan, Bütçe Kanunu tasarısındaki muhalefet şerhinin geri gönderildiği takdirde aynı muhalefet şerhini tekrar Meclis Başkanlığı'na vereceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 2014 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'ndaki muhalefet şerhlerinin geri gönderildiği takdirde, aynı muhalefet şerhini tekrar Meclis Başkanlığı'na vereceklerini bildirdi. 

Buldan, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, bugün, TBMM Başkanı Sadık Yakut'un bir ilke imza attığını savundu. 

BDP'nin bütçe kanunu tasarısından muhalefet şerhini geri çekmeyeceğini belirten Buldan, "Bize muhalefet şerhimiz geri gönderildiği takdirde aynı muhalefet şerhimizi tekrar Meclis Başkanlığı'na vereceğiz" dedi. 

"Güneş balçıkla sıvanmaz"

Geçen sene bütçe kanunu tasarısında da aynı ifadelerin yer aldığını belirten Buldan, bu ifadeleri Genel Kurul'daki konuşmalarında kullandıklarını söyledi. 

Buldan, "Güneş balçıkla sıvanmaz. O bölgenin adı Kürdistan ise herkes böyle demek zorundadır" ifadesini kullandı. 

Muhalefet şerhinin geri gönderilmemesi gerektiğini öne süren Buldan, "Başbakan'a sormak istiyoruz: Hani fikirler konuşacaktı, silahlar susacaktı. Bütün sorunlar TBMM çatısı altında çözülecekti. İşte biz fikirlerimizi beyan ediyoruz. Kürt halkına ve coğrafyasına bir tahammülsüzlük vardır" diye konuştu. 

"Teknik olarak görüşmelerin iptal edilmesi gerekir" 

BDP'li Kaplan da "Meclis bugün, Cumhuriyet tarihinde görülmedik bir usulsüzlük, hukuksuzluk, anayasaya aykırılık, İçtüzük ihlali yaşadı" dedi. 

AK Parti'nin, MHP'nin "görüşmelere katılmayacağım" blöfüne gelerek usul tartışması açtığını ve BDP'nin muhalefet şerhinin çıkarılması konusunda partilerin uzlaştığını anımsatan Kaplan, şunları söyledi: 

"Bu ifadeler 1922'de tutanaklarda var, daha sonra da var. Başbakan da bunu dile getirdi. Şimdi bütün muhalefet, şerhimizin çıkarılmasına karar verdi. Grubu olan partinin muhalefet şerhinin bütçe raporundan çıkarılması Meclis tarihinde bir ilktir. İçtüzük'e göre teknik olarak yarın bütçe görüşmelerinin iptal edilmesi gerekiyor. Şerhimizi tekrar vermemiz için süre tanıyıp, bu süre içinde yeni bir takvim öngörülmesi gerekir. Bu hukuksuzluk karşısında muhalefet şerhimizin arkasındayız. Yeni bir şey sunmayacağız ve Meclis bütçe görüşmeleri boyunca da muhalefet şerhimizin arkasında durduğumuzu, Kürdistan'ı inkar eden bu zihniyetin karşısında durduğumuzu açıklayacağız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir