BDP: Yapıcı bir muhalefetin parçası olacağız

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesini önemsediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, gecikmeli de olsa Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesini önemsediklerini belirterek, "Bundan sonra yapıcı bir muhalefetin parçası olacağız" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere BDP Grubuna yaptığı ziyaret sona erdi.

Ata, yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, AK Parti'ye, toplumun acil ihtiyacı olan bir çok konudaki yasal düzenlemelerin yapılabileceği noktasındaki görüş ve önerilerini söylediklerini kaydetti.

Taslak üzerinde ayrıntılı bir inceleme yapacaklarını ve ardından konu hakkındaki düşüncelerini kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Ata, yapıcı bir muhalefet yapacaklarını ifade etti.

BDP Grup Başkanvekili Ata, sorular üzerine, "Paket elimize ulaştı, incelememizi yapacağız. Grubumuzla ve genel merkezimizle değerlendireceğiz" dedi. 

"BDP'nin kırmızı çizgileri"

"Kırmızı çizgilerinizde ısrarcı olacak mısınız?" sorusuna Ata, şu yanıtı verdi:

"Tabii ki arkadaşlar. Her siyasi partinin, toplumsal ihtiyaçtan kaynaklanan kırmızı çizgileri vardır. Bu da eşbaşkanlar tarafından ifade edilmiştir. Yapıcı bir muhalefetin parçası olduğumuzu, olacağımızı ifade ettik. Türkiye, hala bir darbe Anayasası ile yönetiliyor. Sivil, demokratik ve çoğulcu bir Anayasa ihtiyacı ülkemizin önündeki en büyük gerçekliktir. Bu konuda siyasi iktidarın atacağı adımda ülkemize en büyük hizmet olacaktır. Her ne kadar Anayasanın bir bütün olarak ele alınıp değiştirilmesinden yana isek de gelen metin üzerinde değerlendirmemizi yapacağız, görüş ve önerilerimizi ifade edeceğiz."

BDP Grup Başkanvekili Ata, bir gazetecinin, "geçici 15. madde var" sözleri üzerine, "Taslak bir saat önce bize ulaştı. Bu yüzden taslak üzerinde değerlendirme yapma şansı edinemedik. Yaptıktan sonra sizlerle buluşacağız ve konu hakkındaki görüşlerimizi paylaşacağız" dedi.

'Sizin kırmızı çizgileriniz, komisyon aşamasında teklif olarak gelebilir mi?" sorusunu Ata, "Tabii ki... Taslağı grubumuzda değerlendirdikten sonra, bu düşüncelerimizi, komisyon üyesi arkadaşımız aracığıyla, komisyonla da paylaşacağız" şeklinde yanıtladı.

Ayla Akat Ata, "İlk izleniminiz nasıl?" sorusuna yanıt verirken de "İlk izlenimimiz şudur; Biz, 2007 seçimlerinden hemen sonra Anayasa değişikliğinin gündeme geleceğine inanıyorduk. Çünkü 2007 seçimlerinde sandık başına giden her vatandaş, mevcut Anayasanın toplumsal ihtiyaçlara cevap vermekten uzak olduğunu düşünerek sandığa gitmiştir ve siyasi tercihini ortaya koymuştur. Ancak gecikmeli de olsa bu süreç başlatılmıştır, önemsiyoruz. Bundan sonra da yapıcı bir muhalefetin parçası olacağımızı ifade ediyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir