BDP'den gazeteciler için Meclis Araştırması istemi

BDP Grup Başkanvekili Baluken, gazetecilerin üzerindeki baskıların son bulması, sosyal haklarının düzenlenmesi ve sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını talep etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP, gazetecilerin üzerindeki baskıların son bulması, sosyal haklarının düzenlenmesi ve sorunlarının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve milletvekili arkadaşlarınca TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türrkiye'de gazetecilik mesleğini icra eden emekçilerin tarih boyunca birçok sorunla karşı karşıya bulunduğu belirtilerek, bu sorunların başında siyasi baskıların yer aldığı kaydedildi. Gazetecilerin siyasi baskıların yanısıra sosyal güvence, çalışma şartı ve koşullarında da büyük sorunlar yaşadığı vurgulandı. 

Sendikalaşmanın önündeki engeller nedeniyle gazetecilerdeki sendikalaşma oranının yüzde bir oranında kaldığı belirtilen gerekçede, şöyle denildi: 

"Halkın haber almasını sağlamak amacıyla ortaya konan emek, emniyet birimlerinde çokca şiddet görmektedir. Bu şiddet tekeline tabi olan gazetecilerin sosyal güvencelerinin yokluğu ve gazetecilerin çalışma şartlarının yerinde olmaması durumu, gazetecilerin kendi çalıştıkları kurumlardan da destek görmemesi ile sonuçlanmaktadır.  

Ulusal basında bu sorunlar yaşanırken, yerel basında çalışan emekçilerin durumu daha da kötü konumdadır. Siyasi baskılara maruz bırakılan, sosyal güvencesizliğe mahkum edilen, geçim standardının altında çalışan yerel basın emekçilerinin durumu ile ilgili düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2013 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye, bir önceki yıla göre, 6 basamak daha düşerek 179 ülke arasında sondan 26. sıraya geriledi. Bu çalışmanın yanısıra, dünyada en fazla tutuklu gazetecinin olduğu sistemde yaşamaktayız. Gazete emekçilerinin yaşadıkları siyasi, sosyal, ekonomik sorunların araştırılması, bu sorunlara etkin çözümlerin bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz" 

Bu konularda ilginizi çekebilir