BDP'li vekiller için tahliye talebi

BDP milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliye edilmesi için Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Anayasa Mahkemesinin, Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından BDP milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş hakkındaki ihlal kararı üzerine avukatları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunarak milletvekillerinin tahliyesini talep etti.

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından BDP milletvekilleri Irmak ve Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Aktaş'ın avukatlarının başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesinin, "tutukluluklarının makul süreyi aştığı" ve "seçilme haklarının ihlali" iddiasıyla başvurularını haklı bulması üzerine avukatları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulundu.

Avukatlar, başvuruda Anayasa Mahkemesinin kararını örnek göstererek milletvekilleri Irmak, Sarıyıldız ve Aktaş'ın tahliyesini talep etti.

Tutuklu milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine ilişkin verdiği kararı gerekçe göstererek bir süre önce yaptıkları başvurular, yargılandıkları mahkemece "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararlar hangi dosya için verilmişse özel olarak o dosyanın tarafı hakkında sonuç doğurur" gerekçesiyle reddedilmişti.

Diyarbakır E Tipi Cezaevindeki BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak 18 Nisan 2009, Diyarbakır D Tipi Cezaevindeki BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız 27 Nisan 2009, Diyarbakır D Tipi Cezaevindeki Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ise 14 Nisan 2009'dan bu yana tutuklu bulunuyor.

Savcıda tahliye talebinde bulundu

BDP milletvekilleri Irmak ve Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Aktaş'ın avukatlarının, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunmasının ardından savcı, milletvekilleriyle ilgili dosyada incelemesini tamamladı.

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın avukatlarının başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesinin, "tutukluluklarının makul süreyi aştığı" ve "seçilme haklarının ihlali" iddiasıyla başvurularını haklı bulması üzerine avukatlarının Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı başvuru savcılıkça incelendi.

Savcı, mahkemeye sunduğu mütalaasında 3 milletvekilinin tahliye edilmeleri yönünde görüş bildirirken, mahkeme, savcılık mütalaasını ve avukatların tahliye talebini değerlendirerek tutuklu milletvekillerinin durumunu karara bağlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir