BDP'li vekillerin oturma eylemi sona erdi

Başbakan Erdoğan'ın sert açıklamasının ardından ilk önce Meclis'teki Başbakanlık odasının önünde daha sonra Meclis Genel Kurulu'nda oturma eylemi başlatan BDP'li vekiller, eylemlerini sona erdirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
ANKARA - Başbakan Erdoğan'ın sert açıklamalarının ardından ilk önce Meclis'teki Başbakanlık odasının önünde daha sonra Meclis Genel Kurulu'nda oturma eylemi başlatan BDP'li vekiller, geceyi ise BDP Grubu'na geçti. Sabah saatlerinde kadar eylemlerini sürdüren vekiller, sabahın ilk saatlerinde eylemlerini sona erdirdi.
BDP grubunda, TBMM Genel Kurulu salonundaki eylemlerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşık 5 yıldır DTP, arkasından da BDP ile Parlamento çatısı altında Türkiye'nin temel sorunlarına çözüm üretmek için mücadele etmeye çalıştıklarını söyledi.
Gelinen noktada daha önce yaptıkları uyarıların hiçbirinin Hükümet tarafından dikkate alınmadığını ileri süren Demirtaş, "Bugün Başbakanın grupta yaptığı konuşma, Türkiye'nin yakın tarihinde büyük facialara yol açabilecek bir zihniyetin dışa vurumuydu. Dökülen kanın yetmediği, çok daha fazla kanın dökülmesi gerektiği mesajını, açık açık bir Başbakan, burada Mecliste kürsüden toplumun gözünün içine baka baka ifade edebilmiştir. Bütün bu olup bitenlerden bütün bu acılardan BDP'yi sorumlu tutarak tarihi bir çarpıtmayı tekrarlamıştır" ifadesini kullandı.
"İmralı'da süren tecridi protesto ediyoruz"
İktidarın anlayışını protesto ettiklerini söyleyen Demirtaş, "Bu zihniyeti de protesto ediyoruz. İmralı'da süren tecridi protesto ediyoruz. Bu çözümsüzlük mantığının ta kendisidir. Tecritte ısrar, çatışmada gerilimde ısrardır. Hükümet bunu yapmaya çalışıyor. Biz bu oturma eylemi ile teşhir ediyoruz. Çözümün tarafı olduğumuzu, çözüm adına hazır olduğumuzu bütün Türkiye'ye buradan bir kez daha ilan ediyoruz" dedi.
Selahattin Demirtaş, AK Parti'nin çözüm alanına çekilmesi adına bundan sonra her yerin kendileri için eylem alını olduğunu ifade etti. Gazetecilerin "Örnek verir misiniz?" sorusuna Demirtaş, "Her örnek yaşandığında sizler görürsünüz" yanıtını verdi.
Demirtaş, Uludere'deki olaylarda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecek olmasını "Hükümet bu katliamdan siyasi olarak sorumludur. Kendisi, İsrail Mavi Marmara'da tazminat ödeseydi ikna olur muydu? Yeterli görür müydü? Gördü mü ya da? Aynı şeydir" iddiasında bulundu.
Sorumluların açığa alınarak yargıya teslim edilmesini isteyen Demirtaş, "Adil bir soruşturmanın önünü açması lazım. Bağımsız heyetlerin incelemesine fırsat vermesi lazım. Ailelerden hiç tereddütsüz bir şekilde özür dilemesi lazım. Geciktirmeden... Tazminat bu işin en son kısmıdır" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir