BDPliler de tahliye talebinde bulunacak

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi tutuklu BDP milletvekillerinin tutukluluk durumlarına son verilmesi için mahkemeye tahliye talebinde bulunacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Anayasa Mahkemesinin CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın uzun tutuklulukla ilgili yaptığı bireysel başvuruda, haklarının ihlal edildiğine dair kararının ardından Diyarbakır Baro Başkanlığı da tutuklu 5 BDP milletvekili için tahliye talebinde bulunacak. 

Diyarbakır Barosunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Başkan Tahir Elçi, "Tutuklu BDP milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülseren Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tutukluluk durumlarına son verilmesi için mahkemeye tahliye talebinde bulunacağız" dedi. 

Elçi, Anayasa Mahkemesinin 5 yıla yakın bir süredir tutuklu yargılanan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tutuklama süresine ve seçilme hakkının ihlaline ilişkin kişisel şikayetini 2 gün önce karara bağladığını hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi 5 yıllık bir tutuklama süresinin makul bir süre olmadığını ve bu uygulamanın Anayasanın 19. Maddesinin ihlalini oluşturduğuna hükmetmiştir. Mahkeme aynı kararında başvurucu milletvekilinin tutukluluk durumunun Anayasanın 67. Maddesinde korunan seçilme hakkının da ihlaline yol açtığına karar vermiştir" diye konuştu. 

Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının, 1215 tarihli Magna Carta'dan beri en temel insan hakkı olarak kabul edildiğini belirten Elçi, "Başta öğrenci, gazeteci, siyasetçi, belediye başkanı ve milletvekili olmak üzere binlerce insan, 5 yıl gibi uzun bir süredir tutuklu olarak yargılanmaktadır. Uzun tutukluluk sürelerinin yol açtığı ağır mağduriyet ve insan hakları sorunu kamu vicdanını yaralamış ve toplumsal bir soruna dönüşmüştür" ifadelerini kullandı. 

Anayasa Mahkemesi kararlarının, yasama, yürütme ve yargı organlarını bağladığını kaydeden Elçi, bu kararın icrası çerçevesinde başvurucunun kişisel mağduriyetinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.  

Balbay'ın ve 'seçilme hakkının ihlal edildiği' tespiti nedeniyle aynı durumda olan diğer tutuklu milletvekilllerinin tutukluluk haline son verilmesi gerektiğini dile getiren Elçi şunları kaydetti: 

"Balbay'ın yanı sıra halen tutuklu bulunan BDP Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülseren Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tutukluluk durumlarına son verilmesi için mahkemeye tahliye talebinde bulunacağız. Milletvekillerinin serbest bırakılması hukukun, mahkeme kararının ve halk iradesine saygının gereği olduğu gibi aynı zamanda toplumsal barışa da katkı sunacaktır. Anayasanın 83. Maddesinde değişiklik yoluna gidilerek, 'Fikirsel ve politik' niteliği bulunan suçlar bakımından milletvekili dokunulmazlığı sınırlandırılmalıdır. Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması her koşulda Meclis kararına bağlanmalıdır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir