Bedelli salı günü açıklanıyor

Tasarıda bedelli için alt yaş sınırının 30 olduğu, bedelli ücretinin de 25 ya da 30 bin TL olacağı iddia ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bedelli askerlik ile ilgili tüm detaylar salı günü belli oluyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 22 Kasım Salı günü düzenlenecek grup toplantısında bedelli askerlikle ilgili açıklamalarda bulunabileceğini bildirdi.

Bu arada bedelli askerlikle ilgili tasarının ayrıntıları da belli olmaya başladı. Tasarıda bedelli için alt yaş sınırının 30 olduğu, bedelli ücretinin de 25 ya da 30 bin TL olacağı iddia ediliyor. Süresi 21 gün olarak belirlenen bedelli askerlik için ödeme kolaylığı da getirildiği ve miktarın 4 takside bölüneceği de öğrenildi.

Bedelliden yararlanacakların sayısının da 150 bini bulması bekleniyor ve en az 2.5 milyar dolar gelir hedefleniyor.

TÜSİAD Başkanı Boyner: Vicdanım rahat değil

Öte yandan bedelli askerlik konusundaki soruya yanıt veren TÜSİAD Başkanı Boyner, Türkiye'nin rasyonel bir güvenlik politikasına ihtiyacı olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Ülkelerin güçlü ordulara ihtiyacı var. Türkiye'nin beşeri sermayeye de ihtiyacı var. Gençlerin nasıl yetiştiği, yaşamlarının ne kadar eğitimde harcadığı da önemli. İkisinin arasında rasyonel bir yere gelebiliriz. Bu teknik bir konu. TÜSİAD 'ordu nasıl yönetilmeli' konusuna bir çözüm geliştiremez ama şunu da görüyorum. Yavaş yavaş askerlik süresi düzenlenmiş, daha rasyonel ve güvenli, teçhizat açısından profesyonelleşmiş bir ordunun, şu anda yaşanan düşük yoğunluklu savaşla mücadele konusunda önemli. Bedelliye gelince burada bir sorun olduğu ortada. Ama şu var, bunu bir anne olarak söylüyorum. Fırsat eşitliği açısından vicdanımda biraz rahat edemiyorum. İhtiyacı olanlar var, tek tek baktığınızda haklı sebepleri olabilir ama bu bir vicdan meselesi bana o kadar kolay gelmiyor."

CHP'den yeni öneri

Bu arada CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1983'den önce doğmuş olanlarla, parası olmayanların da bedelli askerlikten yararlanmasını istediklerini, bunları TBMM'de gündeme getireceklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir