Belçika, AB dönem başkanlığını devraldı

Ülkenin geçici hükümeti, iç siyasi sorunların AB işlerini aksatmaması için çabalayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Erken genel seçimlerin ardından koalisyon pazarlıklarının sürdüğü Belçika, AB dönem başkanlığını İspanya'dan devraldı.

Flaman ve Fransız (Valon) toplumları arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için ihtiyaç duyulan güçlü koalisyon hükümetine Eylül ya da Ekim ayında kavuşması beklenen Belçika'da dönem başkanlığını üstlenen Yves Leterme başkanlığındaki geçici hükümet, ülkedeki siyasi sorunların AB işlerini aksatmayacağını vurguluyor.

Dönem başkanlığı programını tanıtmak için geçen hafta basın toplantısı düzenleyen Belçika Başbakanı Yves Leterme ve Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, Belçika'nın mevcut geçiş hükümetiyle dönem başkanlığını üstlenmesinin sorun oluşturmayacağını vurgulayarak "Belçika'nın şimdi değil dönem başkanlığı sonunda yargılanmasını" istemişti.

Belçikalı yetkililer Türkiye'nin AB katılım müzakerelerini ilerletmek istediklerini söylerken, dönem başkanlığı programında "Kopenhag Kriterlerini tamamıyla karşılayabilmesi için Türkiye'yi reformları sürdürmeye teşvik etmeyi ve (yeni) fasıllarda müzakereleri başlatabilmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin yapacağı reformlar Ekim 2005'te başlayan katılım müzakerelerinin hızını korumaya katkı yapmalıdır" deniliyor.

AB'nin bu yıl yürürlüğe giren yeni anayasası Lizbon Anlaşması çerçevesinde, dönem başkanlığı yetki ve sorumluluklarının önemli bir kısmının AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a geçmesi, Belçika'nın yıl sonuna kadar devam edecek dönem başkanlığını AB için risk oluşturmaktan çıkarıyor. Siyasi gözlemciler, geçen yıl Belçika Başbakanlığı görevini sürdürürken Lizbon Anlaşması'yla oluşturulan AB Konseyi başkanlığına atanan Herman van Rompuy'un kendi ülkesinin dönem başkanlığında çok daha fazla ön plana çıkmasını bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir