Belediye çalışanlarının 9'u serbest

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen baskınla gözaltına alınanların 9'u serbest bırakıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla mali büro ekiplerince dün İzmir Büyükşehir Belediyesinde başlatılan aramanın ardından gözaltına alınan belediye çalışanlarından 9'u, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Alınan bilgiye göre, dün gözaltına alınan belediye çalışanlarından 34'ünün sorguları İzmir Emniyet Müdürlüğünde sürüyor.

9 kişinin, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı bildirildi.

Biri yurt dışında olduğu bildirilen iki kişinin arandığı belirtildi.

Aramalr 24 saattir sürüyor

Büyükşehir Belediyesinde dün sabah başlatılan aramanın devam ettiği, bilgisayar kayıtlarının kopyalanmasının sürdürüldüğü kaydedildi.

Özel yetkili cumhuriyet savcılarının talimatıyla dün sabah İzmir Büyükşehir, Karabağlar ve Aydın'ın Kuşadası belediyelerinde arama başlatılmış, belediye çalışanlarından gözaltına alınanlar olmuştu.

Alınan bilgiye göre, dün sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir belediyesine gelen polis ekipleri, birimlerde arama başlattı. Çeşitli belgelere el koyan ve bilgisayarlarda kopyalama yapan ekipler, çalışmalarını halen tamamlamadı. Ekiplerin, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in odasında arama yaptığı ve bilgisayarını kopyaladığı öğrenildi.

40'ı aşkın kişi gözaltında

İzmir ve Aydın emniyet müdürlükleri kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şube müdürlüğü mali büro ekiplerince İzmir Büyükşehir, Karabağlar ve Aydın'ın Kuşadası belediyelerinde yapılan aramalarda 40'tan fazla kişi gözaltına alındı.

Dün sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesine gelen polis ekipleri, birimlerde arama yaptı.

Polisler naylon poşetlere koydukları belgeleri belediyeden çıkarırken aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç'in de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Bazı personelin evlerinde arama yapıldığı, bazılarının ise belediyede ifadelerinin alındığı öğrenildi.

Günay: Zamanlamadan rahatsızlık duydum

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapılan aramanın zamanlamasından rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Bakan Günay, İzmir Valiliğinde düzenlenen EXPO 2020 ile ilgili basın toplantısında, gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesindeki arama ile ilgili sorusunu yanıtladı.

Olayı duyar duymaz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuştuğunu, soruşturmanın içeriğini bilmediğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:

"Soruşturmada olan bir konuyla ilgili önyargı ifade etmek istemem, ama zamanlamanın uygun olmadığını ben de düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre, birkaç aydan bu yana süren bir soruşturmaymış. Hemen seçim eşiğinde biz son derece diyalog içinde İzmir ile ilgili fikirlerimizi söylediğimiz ortam içinde seçime gitmeyi amaçlarken ve buna çalışırken, böyle yeni bir tartışmanın, çeşitli çekişmelere vesile olacak bir tartışmanın ortaya çıkmış olmasından, yüksek sesle ifade ediyorum: Rahatsızım, rahatsızlık duyuyorum.

Bizim yargının herhangi bir biriminin, herhangi bir işine karışmamız hukuk devleti kuralları içinde söz konusu değil. Ben bu konuda gereken dikkatin, özenin gösterilmesini soruşturmada görev alan emniyet birimlerinden rica ettim, ama bu konuda takibat izni veren savcılara bir şey söylememiz mümkün değil. Altını çizerek söylüyorum: Bu zamanlamadan rahatsızlık duydum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yasalara uyma açısından en dikkatli belediyenin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu, bu konuda bakanlıklardan övgü aldığını, örnek gösterildiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu: Başbakan gönderdiğim deftere bir şey yaptı mı?

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonu hatırlatması üzerine, "Kayseri belediyesinde toplanan rüşvetlerle ilgili Başbakan'a defter gönderdim bir şey yaptı mı acaba Başbakan?" diye yanıt verdi.

Sıkıntı yok

CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, "Sıkıntı yok, normal bir inceleme gibi görünüyor. Belediyemizde zaten bu tür müfettişler vardı ama anlaşılan odur ki açıklanması gereken AKP'nin çılgın projesi Türkiye'nin en başarılı, dürüst belediye başkanına böyle bir çılgın projeyle yöntem uygulamakmış" dedi.

CHP'nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin alnının ak olduğunu, hiçbir sorunu bulunmadığını ifade eden Bayır, operasyonla ilgili gözaltı olmadığını, sadece ifadesi alınmak üzere götürülenler bulunduğunu ileri sürdü.

CHP'nin oylarını yükseltir

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da bu olayın CHP'nin İzmir'deki oylarını artıracağını öne sürdü.

İzmir Büyükşehir Belediyesindeki arama kapsamında gözaltına alınanlar arasında Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından yetkileri alınan eski genel sekreter E.H. ile eski genel sekreter yardımcısı F.E'nin de bulunduğu öğrenildi.

Bu arada, belediyede örgütlü işçi ve memur sendikalarının temsilcileri, belediyenin önünde açıklama yaparak, Aziz Kocaoğlu'na destek verdiklerini bildirdi.

İlçe belediyeleri de arandı

Karabağlar Belediyesinde arama yapıldı, bazı belgeler belediyeden alınıp emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, yaptığı yazılı açıklamada, "Ekipler, sadece başkan yardımcılarımızdan birinin odasında arama yaptı. Bilgimiz bununla sınırlı. Biz de emniyet müdürlüğü yetkililerinden bu aramaların gerekçesi konusunda sağlıklı bir açıklama bekliyoruz. Belediyemizde tüm birimler rutin çalışmalarını sürdürüyor, hizmetlerimizde aksama yok, çalışmalarımız devam ediyor" ifadesini kullandı.

Aydın'ın Kuşadası ilçe belediyesinde yapılan aramada, belediyedeki birimlerin yanı sıra bazı personelin evleri arandı, belediyedeki kasa çilingire açtırıldı. Zemin kattaki vezneler hariç belediyeye girişlerin yasaklandığı, arama sonucu 4 kişinin gözaltına alınarak İzmir'e gönderildiği bildirildi.

Aramaların yaklaşık 1 yıllık teknik takibin ardından başlatıldığı kaydedildi.

Güneş: Detayını bilmiyorum

İçişleri Bakanı Osman Güneş, "Bu tamamen adli mercilerin yani cumhuriyet başsavcılığının koordinesinde, emrinde yürütülen bir konu (İzmir Büyükşehir Belediyesindeki arama). Bende İzmir Valimizden biraz önce öğrendim konuyu. Dolayısıyla dosya benim önümde olmadığı için bizim de içinde olduğumuz bir olay olmadığı için detayını bilmiyorum" dedi.

     

Kocaoğlu: Arkadaşlarımı serbest bırakın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, polisin belediye birimleri ve şirketlerinde yaptığı aramalarla ilgili 42 kişinin ifadesine başvurulduğunu, bu kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.

Kocaoğlu konuşmasında, büyükşehir belediyesi birimleriyle bazı şirketlere gelen görevlilerin bilgisayarlara ve evraklara el koymak istediğini, kendilerinin de ancak fotokopilerini teslim edebileceklerini ifade ettiklerini, şu anda bu işlemin devam ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili 42 kişinin ifadesine başvurulduğunu söyleyen Kocaoğlu, "Bunların içinde 40 yıldır tanıdığım, üniversite yıllarından beri beraber olduğum, kader, gençlik arkadaşlarım, pırıl pırıl insanlar var. Bir an önce bu arkadaşların serbest bırakılmasını talep ediyorum" dedi. 

Kocaoğlu'na yumurta

Bu arada LDP'nin İzmir milletvekili adaylarından olduğu bildirilen B.B, belediye önünde bir masanın üzerine çıkarak partililere hitap etmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yumurta atmak isterken, sivil polisler tarafından engellendi.

Partililerin tepki gösterdiği B.B, gözaltına alındı. Baklan'ın, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılacağı öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir