Benzin fiyatı geri çekildi

95 oktan kurşunsuz benzin 2 ile 4 kuruş arasında indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Akaryakıt ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı litrede 2 ile 4 kuruş arasında indi.

Edinilen bilgiye göre, yeni ayarlamayla Ankara'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,79 ile 3,83 lira arasında satılmaya başladı. Kurşunsuz benzin İstanbul ve İzmir'de de 3,78 ile 3,83 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle, şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

Yıldız: Tüpraş yüzde 2 indirim yaptı

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarıyla ilgili yaptıkları toplantıda indirim beklentileri olduğunu söylediklerini hatırlatarak, "Böyle bir zincir içinde Sayın Babacan'ın başkanlığında ilgili, ilişkili kuruluşlarla yaptığımız toplantıda böyle bir beklentimizin (indirim) olduğunu da söylemiştik. TÜPRAŞ buna icabet etti ve kendi fiyatının yüzde 2'si kadar bir indirim yaptı. Bu 2 kuruşa tekabül ediyor. Yani kasım ayı, aralık ayı içindeki 7 kuruşluk zammın 2 kuruşu rafine merkezi tarafından geri alınmıştı. Bildiğiniz gibi biz siyaseten fiyatlara müdahale etmiyoruz. Ama Akdeniz havzası içindeki fiyat gelişmelerini takip ediyoruz."

Bakan Yıldız, "4 liranın üzerine çıktı" denilen fiyatın İstanbul Trakya yakasında yalnızca bir dağıtım şirketi tarafından yapıldığını, en çok kullanılan kurşunsuz benzin için fiyatın 3 lira 82 kuruş olduğunu, zamdan önce 7 kuruş daha aşağıda bir seviye olan 3 lira 75 kuruştan satıldığını söyledi.

Taner Yıldız, "Ben eski fiyata doğru bir düşmenin olacağını tahmin ediyorum. Dağıtım şirketlerinin de böyle bir eğilim içinde olacaklarına inanıyorum ve ümit ediyorum. Rafine merkezlerinden, TÜPRAŞ'tan, dağıtım şirketlerinden, yaklaşık 51 tanedir, 14 bin 600 adet de takribi bayi var. Ben eski fiyatlarına yakın bir nokta yakalanacağı kanaatindeyim. Böyle bir beklentimizin olduğunu da piyasa adına söylüyorum" diye konuştu.

Elektrik ve doğalgaza ilişkin bir soruyu ise Yıldız, şöyle yanıtladı:

"Dün 'elektrik ve doğalgaza zam beklentiniz zam var mı?' diye soruldu. 'Herhangi bir gösterge bize bunu söylemiyor. Doğalgaz ve elektrikte bir zam beklentimiz, bir zam yoktur' dedim. Sayın Babacan, akaryakıta konulan ÖTV miktarının 2011 yılında maktu olduğunu ve buna bir zam gelmeyeceğini, buna göre bütçelendirme yaptıklarını açıklamışlardı."

Yapılan indirimin ardından bazı dağıtım şirketlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir'de bugünden geçerli 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatları, önceki ile karşılaştırmalı (litre/TL) şöyle:

     95 OKTAN KURŞUNSUZ BENZİN       

     -------------------------

     .                 ANKARA

     .               ---------

     .            Eski   Yeni

     .            Fiyat  Fiyat

     .            -----  -----

     BP           3,85   3,83

     OPET         3,85   3,82

     PO           3,83   3,79

                

     .                İSTANBUL

     .            -------------

     .             Eski   Yeni

     .            Fiyat  Fiyat

     .            -----  -----

     BP            3,85   3,83

     OPET          3,85   3,82

     PO            3,82   3,78                                              

             

     .                  İZMİR

     .                  -----

     .             Eski   Yeni

     .             Fiyat  Fiyat

     .            -----  -----

     BP            3,83   3,83

     OPET          3,84   3,81

     PO            3,82   3,78

Bu konularda ilginizi çekebilir