Bernanke, Fed'le ilgili düzenlemeye karşı çıktı

Bernanke, Fed'in denetleme yetkisinin büyük finans şirketleriyle sınırlandırılmasına tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Chris Dodd'un yeni bankacılık düzenleme yasa tasarısında Fed'in denetleme yetkisinin büyük finans şirketleriyle sınırlandırılmasına karşı çıktı.

Bernanke, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde yaptığı konuşmada, bu sınırlandırmanın finansal riskleri belirlemedeki yeterliliğine zarar vereceğini belirterek, "Kamu bankaları dahil çeşitli bankaları denetlemedeki rolümüzün sağladığı kavrayış, para politikasını belirlemede ve finansal istikrarı desteklemede etkinliğimizi önemli ölçüde artırıyor" dedi.

Fed'in, faiz oranlarını ve bankacılık sisteminin durumunu belirlemede bilgi toplamaya ihtiyacı olduğuna işaret eden Bernanke, "Fed'in sadece büyük bankaların düzenleyicisi olması önerilerinden kaygılanıyoruz. Bu bizi aslında iflas etmek için çok büyük düzenleyicisi yapıyor. Buz bu sorumluluğu istemiyoruz" diye konuştu.

Fed'in küçük bankaların denetimini kaybetmekten ve sadece 'iflas etmek için çok büyük' düzenleyicisi olmaktan endişe ettiğini belirten Bernanke, "Main Street'ın (sokaktaki vatandaş) yanı sıra Wall Street (finans merkezi) ile bağlantımız olmasını istiyoruz. Tüm bankacılık sisteminde ne olduğunu anlamaya ihtiyacımız var" dedi. 

Eski Fed Başkanı ve Obama'nın İktisadi Toparlanma Danışma Kurulu Başkanı Paul Volcker de Fed'in bankaları denetleme yetkilerinden bir kısmını azaltmanın 'çok büyük hata' olabileceğini söyledi.

Dodd'un Pazartesi günü Senato'da açıkladığı yeni bankacılık düzenleme yasa tasarısıyla, Fed'in varlıkları 50 milyar dolardan az olan bankacılık holding şirketleri ve diğer bankaların denetimi yetkini elinden alınıyor. Böylece Fed'in sadece 35 büyük bankacılık holding şirketini denetleme yetkisi kalıyor.

Fed şu anda 5 bin bankacılık holding şirketi ve 850 kadar küçük banka ve ABD'de faaliyet gösteren bazı yabancı bankaları denetliyor.

Ancak tasarı Fed'e sigorta şirketi gibi bankacılık faaliyeti göstermeyen büyük finansal şirketleri denetlemesi ve finansal istikrarı tehdit edeceği varsayılan büyük şirketleri parçalama yetkisi getiriyor. 

Bankaların hedge fonlara ve özel sermaye fonlarına yatırımlarına sınırlama getiren kuralları da kapsayan tasarıyla, Fed içinde finans müşterilerinin haklarını koruyacak yeni tüketiciyi koruma kurulu da oluşturuluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir