BES fonları yedi yılda 35 kat arttı

Bireysel Emeklilik Sistemi 7 yıl önce hayatımıza girdi. Bu 7 yılda katılımcı sayısı 7'ye katlanarak 2.2 milyon kişiye dayandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR - Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

 

İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emin adımlarla büyümesini sürdürüyor. Hayatımıza dahil olduğunda birçok kişinin ne olduğu konusunda fikir yüretemediği sistem gelinen sürede 2 milyon 200 bine yaklaşan katılımcı sayısı ve her geçen gün artan ilgiyle iştah kabartıyor. 27 Ekim 2003 tarihinde 6 şirketle start alan sistemde bugün 13 şirket faaliyet gösteriyor. Gelinen süre zarfında her geçen yıl büyümesini sürdüren BES'te 21 Mayıs 2010 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre fon büyüklüğü tutar 10 milyar TL'yi aştı.

Söz konusu tarih itibariyle emeklilik sisteminde fon tutarı 10 milyar 28 milyon 74 bin 714 TL ye, katılımcı sayısının 2 milyon 121 bin 37 kişiye ulaştı. Aynı tarih itibariyle sistemdeki katk payı tutarı 7 milyar 988 milyon 53 bin 120 TL, yatırıma yönlenen toplam tutar ise 7 milyar 733 milyon 633 bin 566 TL olarak geçekleşti.Sistemden emekli olan katılımcı sayısı ise 2 bin 320 kişiye yükseldi.

Sisteme olan güven sağlamlaştı

Sektör temsilcileri DÜNYA'ya yaptığı açıklamlarda BES'in yürürlüğe girdiği 2003 yılından bu yana gerçekleştirilen mevzuat düzenlemeleri ve uygulamalarda yapılan iyileştirmeler sonucunda gün geçtikçe bilinirliliğinin arttığını ve halkın bireysel emeklilik sistemine olan güveninin sağlamlaştığının gözlenmesinin gelecek için büyük umut verdiğini belirtiyorlar.

Sistemin, ilk beş yılında katılımcı sayısı ve fon büyüklüğündeki artış oranlarında beklenen düzeyin üzerinde bir performans gösterdiğine işaret eden sektör temsilcileri, son iki yıldır yaşanan global ekonomik krizin etkileri ile sistemde yavaşlama olduğunu fakat 2010'un 4 aylık döneminde fon büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında artarak 10 milyar lirayı aşmasının mutluluk verici bir gelişme olduğunun altını çiziyorlar.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin taşıdığı potansiyel itibarıyla ilerleyen yıllarda GSYİH içerisindeki oranının daha yüksek rakamlara ulaşacağını düşünen sektör temsilcileri sistemin büyümesinde özellikle vergi teşviklerinin daha cazip hale getirilmesinin önemli bir rol oynayacağına da dikkat çekiyorlar.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir